Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Striden är över: Ojnareskogen räddas

Foto: Beatrice Lundborg

Regeringen vill att den omstridda Ojnareskogen på Gotland bevaras. Enligt vad DN erfar har Miljöpartiet fått med sig Socialdemokraterna om att ge området på norra delen av ön status som ett så kallat Natura 2000-område. Därmed ser ärendet ut att gå mot sitt slut efter nästan tio år i rättssystemet.

Enligt flera källor som DN har talat med är ärendet färdigberett på klimat- och miljödepartementet som leds av MP-språkröret och klimat- och miljöministern Åsa Romson. Hela området kring Bästeträsk föreslås bli ett Natura 2000-område som är en EU-klassificering för särskilt värdefull natur.

Regeringen väntas ta beslutet nu på torsdag den 20 augusti eller nästa vecka den 27 augusti.

Det kommande beslutet innebär att det område där företaget Nordkalk vill öppna ett nytt 170 hektar stort kalkbrott och den plats där SMA Mineral AB vill utvidga ett befintligt kalkbrott ligger inom gränsen för det naturskyddade området. Därmed stoppas troligen planerna på en storskalig utvinning som bland annat Socialdemokraterna på Gotland förespråkat för att skapa fler arbetstillfällen på ön.

Beredningen av ärendet har tagit lång tid. Miljödepartementet har haft frågan på sitt bord i nära ett halvår. Efter att länsstyrelsen på Gotland föreslagit området där Ojnareskogen ingår som ett Natura 2000-område gick Naturvårdsverket på samma linje och därefter hamnade ärendet på regeringens bord.

Den juridiska process i Mark- och miljööverdomstolen som skulle ha avgjorts i våras förklarades vilande i väntan på regeringens beslut, dock längst till och med den 31 augusti.

Många trodde att regeringen skulle komma med ett beslut före sommaren, kanske lagom till Almedalsveckan i början av juli, men så blev det inte.

En av anledningarna till att ärendet dragit ut på tiden är, enligt DN:s källor, att det förekommit många och hårda påtryckningar utifrån.

Företaget Nordkalk har bland annat hotat med stora skadeståndskrav om det planerade kalkbrottet inte blir av. Experter har i sin tur avfärdat hotet med att det inte kan bli fråga om skadestånd eftersom det inte finns något tillstånd till brytning.

Även om regeringen nu tar ett beslut om Natura 2000-område återstår processen i Mark- och miljööverdomstolen. Flera bedömare som DN har pratat med tror att domstolen kommer att ta hänsyn till regeringens beslut eftersom den beslutade att vilandeförklara processen i väntan på ett avgörande i Natura 2000-frågan.

Fakta:Bästeträsk och Natura 2000

Bästeträsk är Gotlands största sjö och har en areal på 665 hektar.

Största djup är fem meter.

Vattenvolymen är cirka 18 miljoner kubikmeter.

Natura 2000 är ett EU-gemensamt nätverk av skyddade områden. Det ska garantera bevarandet av ­Europas natur och hejda utrotningen av arter och livsmiljöer.

Källor: Länsstyrelsen Gotland och Naturvårdsverket.

Tidslinje:Striden om Ojnareskogen

2005 ansökte Nordkalk om provbrott för kalkbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Året därpå ansökte samma företag om tillstånd för bergtäkt. I många år vandrade ärendet genom rättssystemet med beslut och en rad överklaganden. Motståndare till kalkbrottet är Naturvårdsverket, Svenska Botaniska föreningen, Naturskyddsföreningen och Föreningen Bevara Ojnareskogen.

2012 fick Nordkalk ändå tillstånd till bergtäkt och även tillåtelse att börja ett förberedande arbete.

Under sommaren hölls demonstrationer mot exploateringsplanerna i det omstridda skogsområdet.

2013 kom en dom från Högsta domstolen som innebar att målet kunde tas om från början.

2014 gav Mark-och miljödomstolen tillstånd till täktverksamhet. Domen överklagades.

Den 27 mars 2015 lämnade Naturvårdsverket en hemställan till regeringen om att bland annat det område som Nordkalk vill bryta kalk på, Bunge Ducker 1:64, ska utpekas som Natura 2000-område.

Den 10 april vilandeförklarade Mark- och miljööverdomstolen målet i avvaktan på regeringens beslut i frågan, dock längst till och med den 31 augusti 2015.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.