Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Strömhopp av ministrar som avgått

En ström av ministrar har avgått sedan alliansen tog över makten för sex år. Skolk från tv-licens, misstänkta sexköp och andra tabbar ligger bakom några av avhoppen.

Regeringen Reinfeldt kan tyckas ha slagit något slags rekord när det gäller avgångna eller petade ministrar. Tobias Billström är den senaste som sitter löst efter sin fatala DN-intervju. Men det är inte första gången han hamnar i blåsväder.

Redan när han tillträdde 2006 kom det fram att han hade struntat i att betala sin tv-licens i flera år – precis som sin moderata partikollega Cecilia Stegö-Chilò, dåvarande kulturminister. Men medan hon petades fick Billström sitta kvar.

Därefter har det varit en strid ström av ministrar från alliansens fyrklöver som har lämnat regeringsskutan av olika skäl, hittills 14 ministrar.

Ett tecken på en oskicklig statsminister i sitt val av statsråd, eller bara otur?

– Det kan se ut som att det är en ovanligt turbulent regering. Men eftersom det är en koalitionsregering och händer det mer saker med fyra partier jämfört med enpartiregering som socialdemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Flera av partierna har till exempel bytt partiledare, Maud Olofsson är en av dem. Hon tvingades lämna posten som näringsminister när Annie Lööf tog över centerpartiet. Andra har avgått på egen begäran, senast Folkpartiets förra jämställdhetminister Nyamko Sabuni som nu vill syssla med annat än politik.

– Man måste hålla isär vad som inte fungerar i regeringen och vad som sker internpartilogistiskt i varje parti. Nya val av ledare innebär att det kommer in nya ministrar och dem kan inte statsministern utse. Men det får konsekvenser för regeringsbildningen, säger Hinnfors.

Vissa ministrar har lämnat sin post under mer dramatiska former, till exempel Sven-Otto Littorin som misstänktes för att ha köpt sexuella tjänster. Trots att det ofta får stort genomslag i media faller skandalerna snabbt i glömska hos väljarna.

– Allting som kan stavas skandal blåser över fort hos väljarna. Det är regeringens reformer och den idelogiska färdriktningen som ger utslag. Det finns inte mycket som tyder på att personbyten har någon stor betydelse.  

– Men ibland kan det uppfattas som bra om någon får gå som har gjort ett misstag. Det kan ses som man håller någon om ryggen om ministern får vara kvar, vilket kan slå tillbaka på regeringen, säger Jonas Hinnfors.

De här ministrarna har avgått eller blivit petade sedan valet 2006:
Oktober 2006
Maria Borelius (M), handelsminister. Hade svart arbetskraft i hemmet och hade inte betalat TV-licens. Tvingades avgå.
Cecilia Stegö Chiló (M), kulturminister. Hade inte betalat TV-licens.

September 2007
Mikael Odenberg (M), försvarsminister. Avgick i protest mot nedskärningarna i försvarsbudgeten.

Juni 2009
Lars Leijonborg (FP), utbildningsminister och biträdande utbildningsminister. Avgick. Hade då lämnat posten som partiledare redan 2007.

Januari 2010
Cecilia Malmström (FP), EU-minister. Avgick då hon blev EU-kommissionär.

Juli 2010
Sven Otto Littorin (FP), arbetsmarknadsminister. Tvingades avgå efter att ha blivit konfronterad av Aftonbladet om att han köpt sexuella tjänster.

Oktober 2010
Tobias Krantz (FP), högskoleminister. Petades efter valet 2010.
Christina Husmark Persson (M), socialförsäkringsminister. Petades efter valet 2010.
Åsa Torstensson (C), infrastrukturminister. Petades efter valet 2010.
Mats Odell (KD), kommun- och finansmarknadsminister. Petades efter valet 2010.

September 2011

Maud Olofsson (C), näringsminister. Tvingades avgå då hon lämnade partiledarposten.
Andreas Carlgren (C), miljöminister. Petades i samband med att Annie Lööf blev partiledare för Centerpartiet.

Mars 2012
Sten Tolgfors (M), försvarsminister. Tvingas avgå då vapenaffärerna med Saudiarabien kritiserades. 

Januari 2013
Nyamko Sabuni (FP), jämställdhets- och biträdande utbildningsminister. Avgick på egen begäran.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.