Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stubb: "Finanskris om Storbritannien lämnar EU"

Om det brittiska folket röstar nej till ett medlemskap i EU kan det utlösa en ny finanskris. Det varnar den finländske finansministern Alexander Stubb.

Förhandlingarna om vilken sorts förändrat EU-medlemskap som den brittiske premiärministern David Cameron kan presentera för de brittiska väljarna är en viktig fråga när EU:s stats- och regeringschefer träffas på torsdag.

Inför EU-toppmötet träffade finansminister Magdalena Andersson (S) sin finländske ministerkollega i Stockholm på måndagen. Efteråt var de eniga om oron för att Storbritannien ska lämna EU.

– Det är oerhört viktigt att Storbritannien är kvar i EU, säger Magdalena Andersson.

Den finländske finansministern Alexander Stubb från Samlingspartiet, systerparti till Moderaterna, varnar för att ett brittiskt utträde skulle kunna orsaka en ny finanskris.

– Det skulle vara en katastrof för Storbritannien, Europa och de nordiska länderna om landet skulle lämna den europeiska unionen. Det skulle kunna utlösa en finanskris likt Lehman Brothers, säger Alexander Stubb.

Han är själv gift med en brittiska och har barn med dubbelt medborgarskap. Men hans oro handlar inte om sin egen familjesituation, betonar han, utan om en oro för hela världsekonomin med tanke på Londons ställning som finansiellt centrum.

– Det är omöjligt att sätta en prislapp på en ”Brexit”, men den prislappen skulle inte vara på plussidan, kanske lite som när Storbritannien hamnade utanför kol- och stålunionen på 50-talet, säger Stubb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.