Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stundtals mycket irriterad stämning

Foto: TT

Hårda ordväxlingar. Partiledare som avbröt varandra. Partiledardebatten i går kväll blev den hetaste på många år.  Skatterna och regeringsfrågan fick både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att ilskna till rejält.

Det var laddade partiledare som kom till TV-huset på Gärdet i Stockholm i går kväll.

Mindre än ett år återstår till riksdagsvalet. Och det märktes. Stämningen var mer laddad och ordväxlingarna hätskare än vi vant oss vid de senaste åren.

Mest brände det till om skatterna och regeringsfrågan.

Alliansens valstrategi blir att argumentera för att regeringen sänker skatterna för vanligt folk medan oppositionen vill lägga pengarna på bidrag.

– Ta nu en kväll Stefan Löfven, läs igenom din motion, gå igenom de förslag ni har. Det är inte en jobbpolitik, det är åtgärdspolitik, det är gammal dålig ams-politik som kostar många miljarder. För att klara det höjer ni skatterna, sa Fredrik Reinfeldt i den stundtals hätska debatten.

Socialdemokraterna kommer under 2014 argumentera för att det nu är nog med skattesänkningar och att pengarna behövs till annat.

– Jag hör vad du säger Fredrik Reinfeldt. Är det dålig politik att flytta en människa som går i fas3, som målar om en stol som redan är ommålad? Att ta den människan och säg hjälp till i äldrevården. Är det dålig politik?

Också när de två statsministerkandidaterna debatterade regeringsfrågan blev stämningen mycket irriterad. Stefan Löfven kallade alliansen för en ”klen minoritetsregering” och Fredrik Reinfeldt replikerade med att fråga S-ledaren om han lovade svenska folket enmajoritetsregering.

Efteråt var båda huvudmotståndarna nöjda.

– Det gick bra med tydliggörandet av skiljelinjerna i svensk politik med ett gäng som vill sänka skatter och tror att det är lösningen och vi som vill investera i jobb och utbildning, säger Stefan Löfven.

Även Fredrik Reinfeldt menar att skiljelinjerna syntes tydligt.

– Det var en väldigt bra debatt, det var början på ett långt valår där vi kommer att visa att vi vill satsa på det som ger tillväxt, som får ekonomin att växa, säger han.

Enligt Fredrik Reinfeldt kommer slaget i nästa års val stå om synen på skatter, bidrag och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

– Det blir allt tydligare när det gäller bidrag, skatter, satsningar på kärnan i välfärden och jobbpolitiken. Där finns de stora skillnaderna, det kommer att avgöra vilket vägval som svenska folket gör, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.