Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Svackan skapar oro i SD-toppen

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Other: Vilhelm Stokstad/TT

Svackan i SCB visar Jimmie Åkessons dilemma.

Han har återskapat konservatismen i svensk politik. Så nu kan de riktigt konservativa väljarna gå tillbaka till de gamla vanliga partierna.

”Vår höst har inte varit den bästa”, sa Jimmie Åkesson, när han mötte partikamraterna på landsdagarna i Norrköping för några veckor sedan. Partisekreteraren Richard Jomshof visade bilder fallande opinionskurvor.

Trots att Sverigedemokraterna ligger över valresultatet 2014 och trots att det faktiskt gått både upp och ned under de senaste åren, så verkar partitopparna vara nervösa just nu. 

Läs också: M-uppgång bekräftas i SCB:s mätning

Martin Strids utfall mot muslimer på landsdagarna visar att det finns många SD-politiker som kan göra livet surt för partiledningen. Men den får också se upp med alla de andra ombuden i Norrköping – de som hellre ville debattera vård och vägslitage. 

Om Sverigedemokraterna blir mer som andra partier måste partiledningen finna sig att bli ifrågasatt som alla andra partiledningar. När opinionsstödet sviktar och när tilltänkta samarbetspartners stänger dörrar kommer rimligen kritik. 

Åkesson behöver övertyga gräsrötterna om att han levererar. I Norrköping hade han svårt att välja budskap.

Å ena sidan slog han fast att Sverigedemokraterna blivit ett stort politiskt parti – en verklig folkrörelse – som hela etablissemanget måste förhålla sig till. Å andra sidan målade han upp en mycket dyster bild av framtidens Sverige, och lade skulden på de andra partiledarna, eftersom de vägrat att lyssna. Moderatledaren Ulf Kristersson blev en särskild måltavla. 

Niklas Orrenius: Strids uttalande en logisk följd av Åkessons retorik

Det fanns de som beskrev Jimmie Åkesson som en försmådd friare efter det talet, och den liknelsen kan väl väcka olustiga associationer i Metoo-uppropens tidevarv. Nu är det faktiskt inte bara andra partier som anklagar honom för ovälkommen uppvaktning. En del av hans egna partikamrater ifrågasätter också högerflirten. Veteranen Björn Söder varnade i våras för att partiet kan uppfattas som knähund till Moderaterna.

Det är inte konstigt om Åkesson har svårt att säga om han är vinnare eller förlorare. Han har påverkat debatten om invandring och kriminalitet i Moderaterna och Socialdemokraterna. Nu tycks väljare återvända till dit. Sådan är ju konservatismen: Den omfamnar helst det gamla vanliga.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.