Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Svag förbättring av förtroendet för svenska myndigheter

Allmänhetens förtroende Säpo, Polisen och MSB har ökat i takt med fokus på säkerhet i samhällsdebatten.
Allmänhetens förtroende Säpo, Polisen och MSB har ökat i takt med fokus på säkerhet i samhällsdebatten. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det generellt sjunkande förtroendet för svenska myndigheter har stabiliserats, visar Myndighetsbarometern. 

Ett ökat fokus på säkerhetsfrågor har premierat polisen och Säpo – men Arbetsförmedlingen ligger kvar i botten.  

– Vi ser en uppgång för de myndigheter som har att göra med säkerhet och trygghet, säger Robert Gelmanovski, vd vid kunskaps- och analysföretaget Nordic Brand som gjort undersökningen och är delägt av Stockholms Universitet.

Myndighetsbarometern har genomförts sedan 2009. Förra årets resultat visade ett trendbrott där inga myndigheter längre nådde över 70 i undersökningens index, vilket motsvarar ett bra anseende.

Inte heller i årets undersökning uppnås något bra anseende men till skillnad från förra året klassas en majoritet av myndigheterna som okej, i stället för att ges svagt eller extremt dåligt anseende.

– Det man kan säga att det inte är en generell nedgång från förra året, men i ett längre perspektiv är det en tydlig nedgång, säger Robert Gelmanovski.

En tydlig trend från tidigare år är kopplingen mellan negativ publicitet och ett dåligt anseende och förtroende. Efter it-skandalen vid Transportstyrelsen har myndighetens förtroende tydligt försämrats.

Andra myndigheter har ihållande problem. Undersökningens bottennoteringar innehas i fallande ordning av Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som belönas med ett ”extremt dåligt” förtroende.

Robert Gelmanovski pekar på risken med att myndigheter som står för en hög andel av samhällets bidrag och utbetalningar tappar i förtroende.

– Någonstans här är det ett problem utifrån ett samhällsperspektiv – särskilt för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Väldigt många svenskar tycker exempelvis inte att Arbetsförmedlingen behövs. 

Just Arbetsförmedlingens dåliga betyg korresponderar med myndighetens existensberättigande, som också mätts i Myndighetsbarometern. Där når myndigheten endast upp till 45 av 100.

I topp ligger SOS Alarm med 67 i undersökningens index, följt av Livsmedelsverket, Sjöfartsverket och Luftfartsverket. Även förtroendet för polisen, Säpo, MSB och domstolsväsende är bland de bättre, något Robert Gelmanovski tror kan ha påverkats av terrordådet på Drottninggatan och säkerhetens ökade närvaro i debatten.

– Tittar man på hur vår omvärld speglas så är det mycket fokus på säkerheten i Sverige och den yttre säkerhetspolitiska bilden, säger han.

Studien genomfördes i maj och juni 2018 och omfattar drygt 8.000 intervjuer i ett statistiskt validerat urval av den svenska allmänheten 18–74 år. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.