Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Svag regering – då flyttas makten hit

Alltmer makt placeras i riks­dagen när Stefan Löfven ska försöka förhandla igenom sin politik i minoritet. Den parlamentariska situationen är unik och kommer att kräva nya arbetsmetoder, menar bedömare som DN talat med.

De 349 ledamöter som nu tar plats i Sveriges riksdag kommer att mötas av ett nytt parlamentariskt läge. En minoritetsregering bestående av S och MP ska försöka styra landet trots ett gediget motstånd från framför allt allianspartierna, men också SD och Vänsterpartiet. För att kunna driva igenom sin politik kommer regeringen vara tvungen att söka stöd över blockgränsen inför varje förslag.

– Det vore bättre att Stefan Löfven kandiderade till talman för det är i riksdagen allt kommer att avgöras. Vi kommer att få en regering som har i allra högsta grad ceremoniell inriktning. Det kommer att bli en stark riksdag och en svag regering, säger Johan Pehrson, avgående riksdagsgruppledare för Folkpartiet.

En väg för en rödgrön regering att undvika nederlag i riksdagen är att manövrera sig genom utskotten för att hitta stöd innan frågorna hamnar för beslut i kammaren. Det förutsätter skickliga rödgröna förhandlare, enligt Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

– Utskottssammanhangen blir viktigare och de som företräder minoritetsregeringen i riksdagen får en viktigare roll. Det får konsekvenser för regeringsbildningen, att man har duktiga förhandlingskunniga personer i riksdagen.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, är inne på samma linje. Både han och Olof Ruin påpekar emellertid att det fortfarande finns en möjlighet att runda utskotten genom att frågor förhandlas på partiledarnivå innan de landar i utskotten. Så har alliansen i stor utsträckning jobbat genom sitt samordningskansli.

– Jag kan föreställa mig att de stora frågorna inte görs upp i utskotten utan läggs på partiledarnivå, säger Peter Esaiasson.

Det strategiska ansvaret för ledamöterna, som ska se till att sam­arbeten mellan partierna blir verklighet, är partiernas gruppledare. ­Maria Ferm, gruppledare för MP, ser framför sig en mandatperiod där riksdagen får en framskjuten roll.

– Det kommer vara en väldigt viktig arena under den kommande mandatperioden och än tidigare med tanke på det parlamentariska läget, Ferm.

Mikael Damberg, gruppledare för S, medger att Sverige står inför ett stökigt parlamentariskt läge.

– Vår förhoppning är att partierna ska ta det här på allvar och se till att bryta upp blockpolitiken och samarbeta mer. Det skulle skapa mer trygghet och långsiktighet, men också innebära att Sverige­demokraterna inte får något avgörande inflytande över svensk politik, säger han.

Anna Kinberg Batra, nyligen återvald gruppledare för M, avvaktar med att bedöma möjligheterna för samarbeten med S och MP tills att en regeringsförklaring har uttryckts och att budgeten har behandlats i riksdagen. Hon vill se hur de rödgröna partierna tar ställning till de nuvarande överenskommelserna med alliansen kring bland ­annat friskolorna.

– Sedan om en regering vill samtala över blockgränserna längre fram, så får vi väl lyssna på det från alliansens håll. Men först har vi budgetprocessen och gällande överenskommelser.

Fakta.Detta händer

I dag

Riksmötets öppnande. Klockan 14 inleds ceremonin i riksdagens plenisal där kung Carl XVI Gustaf förklarar riksmötet öppnat.

Torsdag 2 oktober

Statsministeromröstning. Riksdagen kan för första gången rösta om vem som ska bli ny statsminister. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej blir inte Stefan Löfven statsminister.

Fredag 3 oktober

Regeringsförklaring. Om den nya statsministern godkänts av riksdagen kan han läsa upp rege­ringsförklaringen och presentera sina ministrar. Det formella regeringsskiftet sker. De nya ministrarna kallas till konselj på slottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.