Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svagt förtroende för Juholt

Alliansen får egen majoritet och S-ledaren Håkan Juholt ratas inte bara som ledare för regeringen utan även som roligt middagssällskap, enligt nya väljarundersökningar.

Med över 50 procent av väljarstödet skulle val i dag ge Alliansen egen majoritet. Det visar Svensk väljaropinion där novembers mätningar sammanställts, i en så kallad Poll of polls, av Novus för Sveriges Radio Ekot.

Moderaterna ökar med 1,8 procentenheter till 34,5 procent. Men smolk i bägaren finns för de borgerliga då Kristdemokraterna ännu en gång hamnar under riksdagens fyraprocentsspärr med endast 3,8 procent av väljarstödet. De rödgröna backar 2,2 procentenheter jämfört med oktober månads mätningar, mycket på grund av att Socialdemokraternas ras fortsätter. S backade 2,7 procentenheter i novembermätningarna.

Håkan Juholt har det inte lätt i Skops senaste förtroendemätning heller. Mätningen av hur de ledande statsministerkandidaterna uppfattas visar på ett historiskt lågt förtroende för Juholt. 83 procent anser att Fredrik Reinfeldt är skickligast på att leda en regering.

Skop har också frågat vem folk tror de skulle ha trevligast bredvid på en middag och även där får Juholt stryk av Reinfeldt. 56,6 procent tror att Reinfeldt skulle vara bäst sällskap.

Fakta: Helst Reinfeldt till bordet

Vem är skickligast på att leda en regering?

Fredrik Reinfeldt 82,2 (+6,1)

Håkan Juholt 17,2 (–6,1)

Vem skulle du ha trevligast bredvid på en middag?

Fredrik Reinfeldt 56,6 (+2,7)

Håkan Juholt 43,4 (–2,7)

Siffrorna är i procent med förändringen sedan förra mätningen i procentenheter inom parentes. Undersökningen baseras på frågor till cirka 1.000 personer den 28 oktober–20 november.

Källa: Skop

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.