Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svår uppgift väntar för Moderaterna

Fredrik Reinfeldts avgång som partiledare skapar ett tomrum i Moderaterna. Bara en bråkdel av M-väljarna kan nämna vem de vill se som ny partiledare, visar DN/ Ipsos undersökning.

Många moderater blev överraskade när Fredrik Reinfeldt på valnatten meddelade att han lämnar sin post som partiledare. Reinfeldt har varit M-ledare i elva år och dominerat såväl regeringsarbetet som sitt eget parti.

Att Fredrik Reinfeldt för många personifierat Moderaterna och därmed lämnar ett stort tomrum efter sig bekräftas av en färsk DN/Ipsos-undersökning. Nästan 75 procent av Moderatväljarna kan inte nämna någon kandidat som man vill se som ny partiledare.

– Det visar att det i dagsläget inte finns någon stark kandidat att efterträda Fredrik Reinfeldt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Spekulationerna handlar nu mest om två namn som möjliga efterträdare. Den ena är Catharina Elmsäter-Svärd, avgående infrastrukturminister och ordförande för Moderaterna i Stockholms län. Den andra är Anna Kinberg Batra, gruppledare i riksdagen och just nu stand-in för Fredrik Reinfeldt i riksdagsarbetet.

Enligt undersökningen har Anna Kinberg Batra ett svagt övertag gentemot Catharina Elmsäter-Svärd. Fem procent av alla väljare och åtta procent av Moderat­väljarna vill se Kinberg Batra som ny partiledare medan Elmsäter-Svärd har stöd av tre procent av alla väljare och sex procent av M-väljarna.

– Just nu får Anna Kinberg Batra ses som favorit med knapp marginal, säger David Ahlin.

Samma tendens går att hitta om man tittar på valresultatet från Stockholms län där både Kinberg Batra och Elmsäter-Svärd finns med på valsedeln. När personrösterna nu är färdigräknade har Kinberg Batra fått 725 kryss mot Elmsäter-Svärds 626.

Valet av en ny Moderat­ledare kommer att ha stor betydelse för hur partiet ska hantera arvet efter Fredrik Reinfeldts framgångsrika period som borgerlighetens frontfigur. Allianssamarbetet har inneburit framgångar som de borgerliga partierna aldrig tidigare kunnat åstadkomma.

Reinfeldts politik har haft ett starkt stöd inom Moderaterna, men det finns även medlemmar som gärna skulle se större fokus på partiets gamla kärnfrågor som försvarspolitiken och lägre skatter.

– Moderaternas val av ny ledare och de politiska vägval som denna gör kommer att ha stor betydelse för alliansens framtid, säger David Ahlin.

Båda de nuvarande utpekade huvudkandidaterna har fått framträdande positioner i partiet under Fredrik Reinfeldts ledning och kan antas slå in på en liknande väg som han har stått för.

– Om till exempel Anna Kinberg Batra skulle ta över Moderaterna talar mycket för att partiet fortsätter på den inslagna linjen, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.