Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Svårt för Löfven att komma i kapp

Förtroendet för Stefan Löfven har stått sig under stormen kring den sparkade partistyrelseledamoten Omar Mustafa. Men sedan i fjol har S-ledaren inte lyckats knappa in på statsminister Fredrik Reinfeldts försprång, visar DN/Ipsos mätning.

 

Den förre ordföranden i fackförbundet Metall är en betydligt farligare motståndare i kampen om vem svenska folket vill se som statsminister jämfört med företrädarna Mona Sahlin och Håkan Juholt. Det stod klart redan i fjol när DN/Ipsos undersökte väljarnas förtroende för den då nyvalde Stefan Löfven. Men under senaste året har Socialdemokraterna partiordförande inte lyckats öka sitt förtroende hos svenska folket. Det visar årets DN/Ipsos-mätning av ”statsministermatchen” mellan de två största riksdagspartiernas ledare.

I årets mätning, där 1 699 personer över 18 år telefonintervjuades mellan den 4 och 23 april, ligger förtroendet för den moderate statsministern Fredrik Reinfeldt kvar ungefär på samma nivå som förra mätningen i mars i fjol. Förtroendet för att han ska kunna skapa majoritet i riksdagen har dock minskat. Orsaken är troligen det faktum att två av fyra regeringspartier, Kristdemokraterna och Centerpartiet, fortsätter att pendla kring fyraprocentsspärren till riksdagen.

Förtroendet för Stefan Löfven ligger kvar på samma nivåer som det gjorde när han var nyutnämnd i fjol. Alla förändringar ligger inom felmarginalen.

– Man hade kanske kunnat förvänta sig att det senaste året skulle kunna ge någon utdelning i ökat förtroende för Löfven. Men det är ingenting vi ser här. Fredrik Reinfeldt leder fortfarande på fyra av fem områden, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Svenska folket litar mer på Reinfeldt när det gäller att företräda Sverige utomlands, leda landet i en kris, leda regeringsarbete och skapa majoritet i riksdagen. Däremot anser en majoritet att Löfven är bättre på att ingjuta hopp om en bättre framtid.

– Han är en betydligt svårare motståndare för Fredrik Reinfeldt än vad Mona Sahlin var. Det syns tydligt, både i årets mätning och även förra årets, säger Johanna Laurin Gulled.

De senaste veckornas interna storm kring den sparkade partistyrelseledamoten Omar Mustafa har inte påverkat Stefan Löfvens förtroende negativt. Det framgår av en uppdelning av telefonintervjuerna som gjordes före och efter den 11 april när den interna diskussionen tog fart på allvar.

– Hans strategi att hålla affären ifrån sig verkar ha lyckats, konstaterar Johanna Laurin Gulled.

S-ledaren har efter S-kongressen i Göteborg bara kommenterat händelserna vid två tillfällen. I övrigt har han hänvisat frågorna till Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm och partisekreteraren Carin Jämtin.

– En annan möjlig förklaring kan vara att den breda allmänheten inte uppfattar den här affären som tillräckligt avgörande för förtroendet för Stefan Löfven, säger Johanna Laurin Gulled.

Bättre kvalitet på DN:s mätningar

Fler samtal till mobiltelefoner har minskat felmarginalerna i DN/Ipsos undersökningar av opinionsläget under de senaste två månaderna.

Från och med mars månads mätning ringer Ipsos fler samtal till mobiltelefoner tillhörande personer i åldersgrupperna 18-29 och 30-44. Orsaken är att många yngre inte längre har någon fast telefon.

– Det är en utmaning att få tag i unga på telefon över huvud taget. Det är ett problem som inte bara vi utan alla i branschen brottas med, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Att många unga väljer att avstå från fast telefon var orsaken till att felmarginalen i Ipsos mätningar ökade fram till och med februari månad i år. Men övergången till fler mobilsamtal från och med marsmätningen har ändrat på det.

– Sedan dess är vi nere på mer normala nivåer på felmarginalerna igen, säger Johanna Laurin Gulled.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.