Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Begler ville fortsätta men sparkades av regeringen

Tillförordnad generaldirektör Maria Hemström-Henningsson (till vänster) tillsammans med socialminister Annika Strandhäll (S).
Tillförordnad generaldirektör Maria Hemström-Henningsson (till vänster) tillsammans med socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringens val att sparka Försäkringskassans generaldirektör väcker starka reaktioner hos både fack och opposition. 

– Vi förstår att det är valår. Men generaldirektören har som person och myndighetsledning jobbat utifrån vad regeringen vill, säger Thomas Åding, vice ordförande på fackförbundet ST på Försäkringskassan. 

Själv ville Ann-Marie Begler fortsätta.

“...jag hade naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021”, skriver hon i en kommentar.

VAL 2018

Försäkringskassan har de senaste åren mötts av stark kritik på en rad områden: fusk med assistansersättningen, många har förlorat sin sjukpenning när arbetsförmågan prövats efter regeringens direktiv och rätten till personlig assistans har skärpts. 

Strandhälls förklaring till varför regeringen inte längre vill låta Ann-Marie Begler fortsätta handlar om förtroendet för myndigheten.

– Hon kom in i en tid när sjuktalen skenade och fick ett tydligt uppdrag att få sjuktalen under kontroll, att stärka handläggningen, säger socialministern. 

– Vi behöver nu göra mer på det andra benet. Det handlar om samordningen kring individen, Försäkringskassans lagstadgade ansvar, att se till att samordna aktörer för att man ska komma tillbaka till hälsa och arbete igen, säger Strandhäll. 

Tycker regeringen att hon varit för hård, för effektiv?

 – Jag tycker att Anne-Marie Begler varit väldigt effektiv i att stärka handläggningen på kassan och att arbeta med att få sjuktalen under kontroll. Men samtidigt har Försäkringskassan dubbla uppdrag. 

Var du rädd för att förtroendet skulle fortsätta sjunka för Försäkringskassan om hon skulle fortsätta? 

– Jag vill inte uttrycka mig på det sättet men för förtroendet för försäkringskassan och våra viktiga socialförsäkringar, inte minst sjukförsäkringen, är det viktigt att människor känner att det sätt som politiken styr kassan på innebär att man förstår varför man får de beslut man får och att de individer som är i behov av stöd också får det.

I en film på Försäkringskassans intranät som Expressen tagit del av säger Begler hej då till sin personal och konstaterar: 

"Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan, det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara".

Thomas Åding, som är vice ordförande på fackförbundet ST på Försäkringskassan, förvånades av beskedet eftersom han uppfattat att Begler haft starkt stöd från socialdepartementet. 

– Vi förstår att det är valår. Men generaldirektören har som person och myndighetsledning jobbat utifrån vad regeringen vill. Tydligen har regeringen inte varit nöjd med arbetet, säger han. 

Hur mycket har beslutet att göra med att det är fem månader kvar till valet? 

– För min del, som ansvarig för de här otroligt viktiga frågorna, kan inte jag ta hänsyn till huruvida det är valår eller inte. Jag måste alltid styra mina myndigheter, lyssna på den kritik som framförs och våga fatta de beslut som krävs, säger Strandhäll. 

Ann-Marie Begler skriver i en kommentar till Dagens Nyheter att hon gärna hade velat fortsätta:

“Jag är stolt över vad jag har åstadkommit, framför allt när det gäller rättssäkerheten, på denna korta tid. Men jag hade naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021". 

Ann-Marie Begler tillträdde 2015.
Ann-Marie Begler tillträdde 2015. Foto: Bertil Ericson/TT

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anklagar regeringen för att skylla ifrån sig kritiken mot Försäkringskassan. 

– De ger sig på budbäraren i stället för att ändra politiken. Försäkringskassan har bara gjort det de vill att de ska göra, säger han. 

Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor, Johan Forssell, är inne på samma linje.

– Nämligen att skärpa kontrollen i sjukförsäkrings och rehabiliteringskedjan när man varit sjuk i 90 dagar, säger han. 

Kritiken mot myndigheten, till exempel mot LSS är regeringens ansvar, anser Forssell.  

– Istället för att försvara sin egen politik görs Ann-Marie Begler till syndabock. Jag tycker det är olyckligt eftersom det väcker frågor om framtiden. Ska Försäkringskassan återgå till det som gällde tidigare när man inte prövade arbetsförmågan? Vi har testat den politiken förr, och det var dåligt.

Maria Hemström-Henningsson, i dag generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringar, tar över som tillförordnad generaldirektör tills regeringen utsett en ordinarie. 

Läs mer: Hon tar över Försäkringskassan

Socialminister Annika Strandhäll (S).
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Fredrik Sandberg / TT

 

 

 

Ann-Marie Begler

Ann-Marie Begler hade varit generaldirektör för Skolinspektionen i sju år när den nuvarande regeringen hösten 2015 utsåg henne till att leda en av landets största myndigheter, Försäkringskassan. Hon har tidigare haft samma befattning på Brottsförebyggande rådet och därtill varit överdirektör på Socialstyrelsen och dåvarande Rikspolisstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.