Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svensk vapenexport ökar

Den svenska vapenexporten fortsätter att öka. Kritikerna anser att det är extra illa att exporten ökar till länder som kategoriseras som "icke-fria".

Regeringen presenterade på onsdagen en skrivelse över hur den svenska krigsmaterielexporten var förra året.

Under 2004 exporterade Sverige krigsmateriel för 7,2 miljarder kronor. Det är en ökning med 12 procent från 2003 då exporten låg på 6,5 miljarder.

Schweiz toppar listan över de länder som köper vapen av Sverige . I fjol handlade det om nästan 1,8 miljarder kronor. Finland kom tvåa med cirka 970 miljoner och USA trea med 770 miljoner kronor.

- Det är en trend som vi har sett ett tag att vapenexporten ökar. Samtidigt ska man väl säga att vi ser att den stora delen av exporten ändå går till stabila demokratier. Men det allvarligaste är att det också är en ökad export till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Frida Blom, ordförande för Svenska Freds, till TT.

Både Svenska Freds och miljöpartiet pekar på att Sverige exporterar till Förenade Arabemiraten, Kazakstan, Oman, Pakistan, Saudiarabien och Tunisien. Länder som klassas som "icke-fria" av organisationen Freedom House.

Under förra året exporterade Sverige krigsmateriel för nästan 120 miljoner kronor till de länderna.

Frida Blom säger att det tyder på att Sverige har fått en uppluckrad praxis när det gäller vapenexporten.

Hon anser att om den utvecklingen ska stoppas krävs ett bättre regelverk och reglerna för vapenexport har nyligen utretts.

- Ett tydligt krav som vi fört fram är att vi vill ha ett demokratikriterium, säger Frida Blom.

Liselott Agerlid, departementssekreterare vid utrikesdepartementet, säger att Sverige följer de riktlinjer som finns för vapenexporten och prövar varje ärende enskilt.

- Vi ser inga problem med att exportera till Förenade Arabemiraten, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.