Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/svenska-institutet-valkomnar-bra-rapport/

Politik

Svenska institutet: Brå-rapport viktig för att bemöta felaktigheter

Den svenska våldtäktsstatistiken används som politiskt slagträ i högerpopulistiska kretsar. ”Nu senast var det Salvini. Vi har även sett det i Tjeckien och i Ungern”, säger Ida Grundel, analytiker på Svenska institutet. Hon tror att rapporter som den senaste från Brå om sexualbrott är viktiga för att bemöta felaktigheter och missuppfattningar om Sverige.

Statistik över brott är svårt att jämföra internationellt, och allra svårast är brott mot person, i synnerhet sexualbrott. Lagarna skiljer sig stort, och i många länder är det skambelagt att berätta att man utsatts för våldtäkt eller ofredanden.

Sverige har en av de vidaste definitionerna i världen av våldtäkt, och benägenheten att anmäla och rapportera är hög. Därför har Sverige betydligt fler anmälningar om sexualbrott än andra länder.

Enligt EU:s statistikbyrå är antalet anmälda sexuella övergrepp per 100.000 invånare exempelvis hundra gånger högre i Sverige än i Slovakien och sju gånger högre än i Spanien

Förra året gav regeringen Brottsförebyggande rådet i uppdrag att ta reda på hur sexualbrotten utvecklats sedan 2005 och om möjligt kartlägga gärningspersonerna. Rapporten presenterades på tisdagen.

Brå: Flyktingströmmen förklarar inte fler anmälda sexualbrott 

På senare år har det blivit vanligt i högerpopulistiska kretsar att lyfta fram den svenska våldtäktsstatistiken i avskräckande syfte, och då utan att ta hänsyn till lagstiftning eller attityder. Oftast kopplas siffrorna till den stora invandringen.

I höstas fick till exempel ett inlägg i sociala medier viral spridning där Sverige pekades ut som landet med näst flest våldtäkter i världen efter Sydafrika.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Nyligen påstods det i ett inslag som sändes av det statliga italienska tv-bolaget Rai att Sverige hade flest våldtäkter i världen och no-go-zoner där sharialag rådde.

Inslaget spreds på Twitter av den starkt invandringskritiska italienska inrikesministern Matteo Salvini med orden ”Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration! NEJ TILL EURABIEN”. Den svenska ambassaden i Rom såg sig föranledd att protestera.

Läs mer: Svenska ambassaden kritiserar italiensk tv-kanal efter lögner om Sverige

– I högerpopulistiska kretsar skulle jag säga att den här bilden används flitigt i avskräckande syfte. Migrationsfrågan i relation till våldtäkter och andra brott är en stor del av den berättelsen, säger Ida Grundel, analytiker på Svenska institutet, som granskar Sverigebilden utomlands.

– Sverige är ett slagträ. Nu senast var det Salvini. Vi har även sett det i Tjeckien och i Ungern.

Svenska institutets analytiker följer beskrivningen av Sverige i såväl sociala medier som i traditionella nyhetsmedier, men även i nyhetsmedier som har kopplingar till främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter, som RT, Sputnik, Breitbart och Voice of Europe.

Grundel framhåller att man inte ska överdriva det genomslag de senare medierna har.

– Det är viktigt att påpeka. Det är en väldig begränsad grupp som tar del av de nyheterna.

– När en statlig tv-kanal som italienska Rai beskriver Sverige så här når det större grupper. 

Att skrämmas politiskt med Sverige är i sig inget nytt fenomen. Förr var höga skatter och stelbent ”socialism” de varnande exemplen. Sverige som ett land som förfallit på grund av invandring är en senare berättelse.

Det är svårt säga precis hur stor andel av allt som sägs och skrivs om Sverige som är kritiskt, men Svenska institutet har i alla fall funnit att runt fem procent av det som sägs om Sverige på engelska på sociala medier handlar om negativa saker.

– Sverige används flitigt. Men på de högerpopulistiska sajterna har det som skrivs om Sverige ändå gått ner det senaste året.

Grundel vet inte vad den nedgången beror på.

Hon tror att det är viktigt att siffror som kan bemöta felaktigheter och missuppfattningar om Sverige tas fram, likt den senaste Brå-rapporten.

– Men rent generellt handlar det om vilken typ av nyheter som förmedlas. Jag tror de högerpopulistiska sajterna ändå plockar upp det negativa.

Samtidigt kan inte Svenska institutet se att människors föreställningar i stort om Sverige har rubbats.

– Vi gör också undersökningar som bygger på webbenkäter, och där är bilden fortfarande mestadels positiv. Inget pekar på att Sverigebilden generellt blivit mer negativ.