Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svenska politiker greps i Vitryssland

En delegation från moderata ungdomsförbundet greps av vitrysk säkerhetspolis i helgen. - Vi fick med allt önskvärd tydlighet känna på det politiska klimatet i landet, säger förbundets vice ordförande Christian Holm till DN.se.

Fem företrädare från Muf var på besök i Vitryssland för att hälsa på sin systerorganisation Belarussia Popular Front under helgen. Mitt under en lunch i staden Hrodna med lokala representanter från det ryska oppositionspartiet kommer polis in och ber att få undersöka bilen delegationen färdades med.

- De sa att vi hade olaglig politisk propaganda. Men de sa att vi kunde äta upp lunchen först och att vi skulle ta det efteråt. Det smakade inte så bra när man visste att man skulle bli gripen, säger Christian Holm.

När de kom ut från lunchstället fanns tre polisjeepar och Säkerhetspolisen utanför. Säkerhetspolisen begärde att de skulle följa med till polisstationen. Med poliser i bilen och polisbilar både framför och bakom gick färden till stationen. Men den vitryska polisen kunde inte hitta något olagligt.

- Då började de att säga falska påståenden om att någon av oss kastat in något i polisbilen. Då blev jag lite skraj, det kan man lugnt påstå, säger Christian Holm.

Polisen ville sedan se pass och förhöra svenskarna en och en. Svenskarna vägrade eftersom polisen inte talade engelska. En i Muf-gruppen kunde dock prata med polisen på ryska. Efter kontakt med svenska konsulatet i Vitryssland bestämdes det att polisen skulle få se passen och när medlemmar från systerpartiet förhörts klart släpptes gruppen. Då hade tre och en halv timme gått efter lunchen.

- Det gick bra, men vi har fått se mer än vi hoppats och önskat. Men den verklighet vi fått uppleva, den lever de med varje dag, säger Christian Holm.

Muf-delegationen är nu tillbaka i Sverige och funderar på hur de ska behandla helgens händelse. I samråd med partiets utrikespolitiske talesman, Gunilla Karlsson, ska de diskutera ett eventuellt agerande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.