Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/svenska-ud-har-pratat-med-iraks-forsvarsminister/

Politik

Svenska UD har pratat med Iraks försvarsminister

Svenska utrikesdepartementet har samtalat med Iraks försvarsminister Najah al-Shammari via ambassaden i Irak. 

– Anklagelserna mot honom är allvarliga och det är något ansvariga myndigheter får titta på, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder efter det sammansatta försvars- och utrikesutskottets sammanträde. 

Under utskottets sammanträde i riksdagen kallades UD:s kabinettssekreterare Annika Söder och Jan-Olof Lind in för att svara på frågor om Iraks försvarsminister som bland annat misstänks för bidragsbrott i Sverige. 

Annika Söder säger att UD pratat med Najah al-Shammari genom Sveriges ambassad i Irak. 

– Vi delar problemen med de uppgifter som finns om Iraks försvarsminister. Dom har vi också tagit upp med honom direkt. Vi ville också höra hans version, men jag går inte in närmare på de samtalen, säger Annika Söder till det samlade pressuppbådet efter utskottets sammanträde. 

– Nu arbetar de olika myndigheterna som berörs med att få klarhet i vad som hänt. Försäkringskassan, Skatteverket och naturligtvis Åklagarmyndigheten, säger Söder. 

Det pågår nu förundersökningar i Sverige mot svenskirakiern gällande bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen.

– Vi har från polisens sida inlett en förundersökning redan den 8 november i år. Vi har inlett förundersökning om bidragsbrott, säger Jan Granqvist på polisens bedrägerisektion i Stockholm, till SVT Nyheter.

Vad gäller misstankarna mot al-Shammari om folkbokföringsbrott så pågår en utredning där polisen, enligt Granqvist, har en nära dialog med Försäkringskassan.

Efter att flera anmälningar inkommit utreds Iraks försvarsminister Najah al-Shammari även av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet för brott mot mänskligheten.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) var en av dem som var på tisdagens sammanträde med utskottet. Han vill inte kommentera vad som sades om UD:s kontakter med försvarsministern utan hänvisar till regeringen. 

– Det man ska ha med sig är att det i sig inte bryter mot någon lag att ha svenskt medborgarskap och sitta i regering i ett annat land. Sen är det här en person som varit hög militär under Saddam Hussein och han fick inte bara uppehållstillstånd utan också svenskt medborgarskap. Men det blir också en bisarr historia när det fram framkommer att han är misstänkt för att ha utnyttjat de svenska välfärdssystemen, säger Adaktusson.