Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svenska väljare vill lösa upp blocken

Klicka på länken i texten för att se en större version av grafiken.
Klicka på länken i texten för att se en större version av grafiken.

S-ledaren Stefan Löfven fick hård kritik när han gjorde klart att Socialdemokraterna ­tänker gå till val på egen hand.

Men opinionen ger strategin godkänt. Mer än hälften av väljarna ratar blockpolitiken, visar DN/Ipsos novembermätning.

Redan samma dag som Stefan Löfven blev S-ledare i januari 2012 sade han att partiet skulle ge besked i regeringsfrågan i god tid före valet. Beskedet kom i en artikel på DN Debatt för tre veckor sedan.

Klicka här för att se en större version av grafiken.

Budskapet var att Socialdemokraterna ska gå till val själva, utan att göra upp med någon koalitionspartner före valet. Miljöpartiet beskrevs som en naturlig sam­arbetspartner, men Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin öppnade i debattartikeln även för samarbete med Folkpartiet och Centerpartiet. Blockpolitiken beskrev S-ledningen som fördummande. Utspelet möttes av hård kritik från borgerligt håll. Jan Björklund (FP) kallade det ”pinsamt” och Fredrik Reinfeldt (M) menade att Stefan Löfvens strategi var lika realistisk som att ”försöka upphäva tyngdlagen”.

DN/Ipsos första mätning efter S-beskedet i regeringsfrågan visar att varken väljarnas syn på blockfrågan eller stödet för Socialdemokraterna har påverkats av kritiken.

– Trots den här intensiva debatten och trots ett högt tonläge, verkar inte väljarnas inställning ha påverkats, säger David Ahlin, opinions­chef på Ipsos.

Opinionsinstitutet har utöver den vanliga mätningen av väljarnas partisympatier undersökt inställningen till blockpolitiken. Mer än hälften, 55 procent, av de tillfrågade tycker att partierna ska gå till val på egen hand och inte i organiserade block. Bland borgerliga väljare tycker 43 procent att partierna ska gå till val själva, medan 53 procent, en ökning inom felmarginalen med 4 procentenheter, vill att partierna bildar block före valet.

– Mätningen visar att det finns en tydlig skepsis till blockpolitiken. Skepsisen finns i alla väljargrupper, säger David Ahlin.

Regeringsfrågan har varit mycket viktig och ett av alliansens trumfkort i de två senaste valrörelserna. Även om det hittills ser ut som att ­alliansens argument inte riktigt ­biter är det alldeles för tidigt att avfärda frågan.

– Det är väldigt svårt att veta hur väljarna värderar regeringsfrågan jämfört med andra frågor. Den kan också få en annan laddning när vi närmar oss valet, säger David Ahlin.

Väljarbarometern för november visar inte på några statistiskt signifikanta förändringar för partierna eller mellan det borgerliga och rödgröna blocket. Under hösten har opinionsläget varit mycket stabilt med en blockskillnad på ungefär 10 procentenheter.

De tre partier som aldrig suttit i regeringsställning – Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – fortsätter att samla en fjärdedel av väljarkåren. Precis som i oktober ligger Kristdemokraterna under riksdagsspärren.

Moderaterna ser ut att ha stabiliserat sig på ett väljarstöd kring 25 procent, den lägsta nivån sedan hösten 2008.

Fakta: Blockmätningen

Frågan som ställdes

Inför riksdagsvalet 2010 stod två regeringsalternativ mot varandra, Alliansen med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, och De rödgröna med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nästa år är det riksdagsval igen. Vilket av följande tycker du är bäst?

1. Att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program.

Eller

2. Att varje parti går till val med egen politik och eget program, och att man efter valet förhandlar partierna emellan om regeringsbildning.

3. Varken eller/spelar ingen roll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.