Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svenskarna vill höja alkoholskatten

Finansminister Anders Borg har svenska folkets stöd när han vill höja alkoholskatten. En ny undersökning visar att fler vill höja än sänka skatten på sprit, vin och öl.

– Det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, sade Anders Borg när han på onsdagen presenterade förslaget i vårbudgeten att skatten på tobak och alkohol ska höjas.

I SOM-institutets mätning, som presenterades samma dag, har man för första gången undersökt hur många svenskar som vill höja alkoholskatten. Av de 5.000 som intervjuats vill 35 procent höja – medan bara 20 procent vill sänka skatten på öl, vin och sprit.

Så sent som 2005, när debatten om de ökade införselkvoterna fördes som mest intensivt, ville hela 57 procent sänka skatten.

– Då handlade debatten mycket om att det var nödvändigt för att behålla Systembolaget. Nu har vi fått en helt annan opinion i frågan, säger Lennart Weibull, professor vid Göteborgs universitet.

Samtidigt pekar han på risken att höjda alkoholskatter leder till en ytterligare ökning av den redan stora införseln av billig alkohol från andra EU-länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.