Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige anpassar migrationspolitiken till EU:s lägstanivå

Foto: Janerik Henriksson / TT

Regeringen tar till historiskt hårda åtgärder för att minska asylmottagandet. I stort sett ingen flykting kan längre räkna med att permanent få stanna i Sverige. En stor del av dem som kommit hit under höstens stora flyktingvåg omfattas av beslutet.

Efter höstens stora asylinvandring tvingas regeringen nu dra i nödbromsen. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är gränsen nådd för vad Sverige klarar av.

– Vi måste förhålla oss till verkligheten. När myndigheter och kommuner säger att det här inte är hållbart längre så måste vi agera och det gör vi nu, säger Stefan Löfven.

Regeringen är öppen med att beslutet syftar till att kraftigt minska människors vilja att söka sig till Sverige. Statsministern vill dock inte sätta någon siffra på hur många färre det blir.

– Vår bedömning är att antalet kraftigt kommer att minska, säger han.

Regeringens beslut innebär en rad åtgärder som drastiskt kommer att minska flyktingarnas möjligheter att få stanna permanent i Sverige. I fortsättningen är huvudregeln för dem som kommer hit tillfälliga uppehållstillstånd. Det gäller både för barn och vuxna. Efter tre år kan tillståndet förlängas, men även då är det tidsbegränsat.

Regeringen räknar med att förändringen av reglerna kommer att träda i kraft den sista april nästa år. Men i praktiken gäller den från och med nu och omfattar samtliga som sökt asyl i Sverige under höstens flyktingkris. På grund av den tunga arbetsbelastningen på Migrationsverket kommer inte prövningen av deras ansökningar att inledas innan den nya lagen träder i kraft.

Samma sak gäller när det handlar om anhöriginvandringen där de nya hårdare reglerna gäller de som kommit till Sverige under hösten. Förändringarna innebär att flyktingar med uppehållstillstånd bara ska kunna återförenas med sin kärnfamilj, det vill säga make/maka eller barn.

I förslaget återges bara ett fåtal undantag. För barn och deras familjer som registrerat sin ansökan innan klockan 15 på tisdagen gäller de gamla reglerna där permanenta uppehållstillstånd är huvudregel. Det ska också bli möjligt att få permanent uppehållstillstånd efter tre år om man kan visa en taxerad inkomst på en nivå som det går att försörja sig på.

Statsminister Stefan Löfven säger att beslutet varit tungt och smärtsamt att fatta men att det varit nödvändigt.

– Vi måste agera för att säkerställa att människor litar på att samhället och välfärden fungerar, säger han.

Ännu tyngre har det varit för Miljöpartiet som profilerat sig som Sveriges mest flyktingvänliga parti. Vice statsminister Åsa Romson kämpade mot tårarna när hon konstaterade att hon haft flera tuffa debatter internt om flyktingpolitiken på senare tid. Hon anser att gränsen nu är nådd för vad Miljöpartiet kan gå med på.

– Det är fruktansvärda beslut som regeringen nu känner sig tvingad att fatta. De är fruktansvärda framför allt för enskilda flyktingar som ställt sitt hopp till Sverige som ett tryggt ställe att bygga upp sin framtid, säger Åsa Romson.

Statsministern kommer nu att bjuda in de fyra borgerliga partierna till överläggningar om flyktingpolitiken. Samtliga kommer att acceptera inbjudan. Moderaterna gör redan från början klart att partiet vill att regeringen ska ta ytterligare steg för att begränsa flyktingmottagandet.

Utöver beslutet om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt anhöriginvandring kommer, som DN berättade på tisdagen, regeringen också införa ID-kontroller på tåg och bussar som åker till Sverige. Liknande krav infördes för två veckor sedan på färjorna till Trelleborg, vilket fick följden att antalet flyktingar som reste den vägen minskade drastiskt. Regeringen hoppas att åtgärden ska få samma effekt på flyktingströmmarna via tåg över Öresundsbron.

– Hur detta praktiskt ska genomföras måste vi se över nu. Det är ingen oöverkomlig historia, säger Stefan Löfven.

Det är inte polisen som kommer att sköta id-kontrollerna utan operatörerna. Sannolikt kommer kontrollen ske i Danmark och de resenärer som inte har ett id-kort kommer inte att få åka med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.