Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Sverige är mitt land. Filipstad är min stad”

I värmländska Filipstad ökade SD från 6 procent av rösterna i riksdagsvalet till 21,5 procent. Lokal ledare för partiet är Gisela Nyquist, som kom till ­Sverige som 16-åring från ett fattigt Finland år 1962. 20-årige His Nur kom till Filipstad som 15-åring från Somalia. Han sörjer valresultatet – men det får honom inte att sluta älska Filipstad.

Han har ägnat sommaren åt att packa knäckepaket på Wasabröd. I söndags gick han och röstade i sitt första val någonsin: det blev Socialdemokraterna. Nu står 20-årige His Nur på sin favoritplats i Filipstad, nere vid Skillerälven, och funderar på Sverigedemokraternas framgångar.

15 år var han när han kom till Sverige, ensam. Han drar i sin svenska landslagströja. Säger:

– Sverige är mitt land. Filipstad är min stad. Jag tänker bo kvar.

Hon har ägnat sommaren åt att jobba som sjuksköterska i Norge. Tidigare var hon företagssköterska på Wasabröd. I söndags natt firade hon med sina SD-vänner på en valvaka i Karlstad. Nu står 68-åriga Gisela Nyquist och kisar mot solen i sin trädgård, och försöker smälta sitt partis framgångar.

16 år var hon när hon kom till Sverige, ensam. Hon tittar mot Heja Jimmie-skylten på uthuset. Säger:

– Sverige är mitt land. Vi ska inte slänga ut någon. Men vi kan inte ta in fler.

I Sydsverige har Sverigedemokraterna sina starkaste fästen: Sjöbo, Hörby, Bromölla. Så har det varit länge, och så är det fortfarande. Men den verkligt stora förändringen efter söndagens val är att SD fått sitt stora genombrott i resten av landet, inte minst i Mellansveriges slitna industriorter.

I många kommuner har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna och blivit näst största parti. Filipstad är en sådan plats.

Visst förstod jag att det skulle gå bra. Men det här… jag måste medge att jag blev förvånad, säger Gisela Nyquist.

Hon visar oss sin trädgård, vackert belägen nära en insjö med namnet Östersjön i Nykroppa, en av kommunens småorter.

På sjuttiotalet gick Gisela Nyquist i röda demonstrationståg. Socialdemokrat var hon fram till 1994, då Ingvar Carlsson och Anna Lindh enligt Gisela svek när de tog ställning för ett svenskt EU-medlemskap.

– Jag är svensk i första hand. I andra hand är jag skandinav. I tredje hand är jag europé. Bryssel ska inte bestämma över oss.

Gisela Nyquist är specialistsköterska i anestesi och har arbetat ­utomlands stora delar av sitt liv. När hon 2006 flyttade hem till Sverige från Holland blev hon sugen på att engagera sig politiskt. Folkpartiet verkade bra, tyckte hon.

– Nyamko Sabuni lovade action mot könsstympning. Men sen dog ju det.

2011 blev Gisela Nyquist Sverigedemokrat. Nu omfamnar hon partiet av hela sitt hjärta. Skylten med ”Heja Jimmie” syns tydligt från vägen. SD-broschyrer ligger framme i huset. Och längst fram i CD-hyllan står en skiva med partisångerna ”Blåsippans väg” och ”Vi är på gång nu”, bägge insjungna av Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.

Gisela Nyquist tror att många i Filipstad lyssnar på henne.

– Jag känner massor av folk sedan mina tio år som företagssköterska på Wasa. De vet att jag är Sverige­demokrat nu. Och de vet att när jag sätter igång, då händer det grejer, sägfer hon.

Exakt vad som ska hända är inte helt klart. Gisela Nyquist försöker inte dölja att hon är nybörjare inom politiken.

Men att invandringen måste minska, både till Filipstad och till Sverige, det är hon säker på.

– Vi har inte pengar att ta emot alla de här flyktingmassorna. Och var ska de jobba? Förr var det 1 200 anställda på Wasabröd. I dag är det 300 kvar.

”Flyktingmassorna”. Så uttrycker sig sällan andra partiers företrädare om människor som söker skydd. Gisela Nyquists ögon blixtrar när jag frågar om hur hon ser på alla avslöjanden om rasism från SD-företrädare.

– Är det inte uttjatat med järnrören? Och alla rop om ”rasiiiiiism” [det sista ordet uttalar hon med hånfull ton]? Jag tycker det är bullshit.

Hon langar fram en lista på politiker från andra partier som fällts för olika brott.

– Här finns skojare, fängelse­sittare… Skriv lite om dem i stället.

Innan Gisela Nyquist tog över ansvaret var SD Filipstad bokstavligt talat ett skämt – och dessutom ett skämt som nådde långt över kommungränsen.

Ett Youtubeklipp med förre lokale SD-ledaren Levi Klausen – en ex-nazist som numera är utsparkad ur partiet – spreds bland skadeglada SD-motståndare. I klippet förklarar Levi Klausen vilken svensk kultur han vill bevara:

– Fornminnen. Och till exempel julafton. Och midsommarafton. Om vi fortsätter ha våra gränser så öppna som vi har det, då kommer det så småningom att försvinna.

När Klausen i ett Facebookinlägg uppmanade ”alla nationalister att spika upp grishuvuden på ytterdörrarna!!! För att hålla muslimerna borta!” var SD-ledningens tålamod slut. Klausen fick lämna partiet på våren 2011.

Vid förra valet, när Klausen ledde SD Filipstad, fick Sverigedemokraterna 6 procent av rösterna – i nivå med riksresultatet för SD, 5,7 procent.

Kommunalrådet Per Gruvberger, S, insåg att det skulle bli betydligt fler SD-röster nu, 2014. Frågan om invandring bubblade på ett annat sätt än tidigare.

Filipstad har 10.000 invånare. För femtio år sedan bodde här nästan dubbelt så många. Som i många avfolkade industrikommuner har Migrationsverket placerat allt fler asylsökande i Filipstad.

Per Gruvberger var länge positiv.

– Vi hade 400 platser för asylsökande och det fungerade bra, det klarade vi. Men i december förra året öppnade Bert Karlsson ett flyktingboende i den gamla sjukhusbyggnaden. Då blev det ytterligare 160 asylsökande. Och för tre veckor sedan fick vi besked att ännu ett boende ska öppnas, i gamla hotell Remmen i Lesjöfors. Det kommer att ha 130 platser.

Per Gruvberger och andra Filipstadspolitiker har protesterat hos Migrationsverket och migrationsminister Tobias Billström. Det kommer för många på för kort tid, tycker lokalpolitikerna. Runt 30 procent av de asylsökande är barn. Kommunen hinner inte med att planera, att fixa fram platser i skola och barnomsorg.

– Billström kom hit. Men det var värdelöst. Han pratade om ”stor förståelse för er situation” och så vidare. Sen, strax efter, gick de ut och beslutade om ett nytt asylboende med 130 platser, säger Per Gruvberger.

Bara en vecka före valet kom Janne Josefsson från SVT till Filipstad och sände en debatt om flyktingmottagandet från Folkets Hus.

– Det är klart att det kan ha gynnat SD.

Per Gruvberger blev bestört när han insåg att SD i Filipstad fått 21,5 procent av riksdagsrösterna och 17 procent i kommunvalet.

– Det innebär sex mandat i kommunfullmäktige. Men de har bara två personer på sin lista, säger Per Gruvberger.

Gisela Nyquist säger att hon raggat upp en tredje fullmäktigeledamot, och att hon jobbar på att fylla de övriga tre stolarna.

– Men vi har ju vår nolltolerans inom SD. Det ska inte vara några miffon.

His Nur var femton år när hans familj i Somalia bestämde att det var för farligt för honom att bo kvar. Striderna rasade och familjen var rädd att His skulle tvångsrekryteras som barnsoldat av al-Shabaab eller någon annan milis.

– Min familj fick samla ihop pengar för att betala flyktingsmugglaren, 7 000 dollar. Han skaffade ett falskt europeiskt pass till mig och följde med mig på resan.

Varför Sverige?

– Smugglaren sa att det var ett bra land. ”De tar hand om dig där”, sa han.

His Nur hamnade i Filipstad. Han var bra på fotboll, började spela i Filipstads FF och lärde sig snabbt svenska. När han gick ut gymnasiet fick han först jobb i hemtjänsten, sedan på knäckebrödsfabriken.

– Jag har fått så mycket hjälp av svenskar.

Fast det finns även rasister i Filipstad. His Nur berättar om tanten som alltid rynkar pannan när hon möter honom och andra Filipstadsbor med mörkt skinn. Om bilen som en sen natt försökte köra på honom och en kompis.

– Men det är undantag. Rasisterna är inte lika många som de andra. Det är viktigt att komma ihåg det.

Fakta. Kommunen

Filipstads kommun har cirka 10 500 invånare. I centralorten bor cirka 6 000. Befolkningen har sakta minskat med cirka 30 procent sedan 60-talet som en följd av strukturomvandlingen i stål- och gruvindustrin, som varit de viktiga näringarna. Den sista järnmalmsgruvan stängde 1981.

Filipstad är klassisk socialdemokratisk mark. 2010 fick partiet 52 procent av rösterna i Filipstads ­kommun. I årets val fick Socialdemokraterna bara 46,7 procent.

Så här fördelas mandaten i kommunvalet:

2014 2010

M 7 6

C 2 3

FP 1 2

KD 1 1

S 15 18

V 3 3

MP 1 1

SD 6 1

Filipstadspartiet 1 2

Rättelse 2014-09-16 10:38
I en tidigare version av artikeln fick kommunalrådet Per Gruvberger i Filipstad fel namn.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.