Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sverige går till val med en helt ny agenda

Flyktingar går till gränsen för att lämna Ungern under hösten 2015. Det var året då invandring och integration blev nummer ett på den svenska politiska agendan.
Flyktingar går till gränsen för att lämna Ungern under hösten 2015. Det var året då invandring och integration blev nummer ett på den svenska politiska agendan. Other: Roger Turesson

En valrörelse av helt nytt slag väntar nästa år. För första gången går Sverige till val med invandring och integration i topp på väljarnas agenda.

DN kan i dag visa hur samhällsfrågor har stigit och sjunkit på medborgarnas dagordning, från slutet av 1980-talet fram till december 2017.

Nu rubbas gamla sanningar om hur man vinner svenska val. ”Det är en ny tid i opinionen”, säger statsvetaren Johan Martinsson.

VAL 2018

Miljön, jobben och skolan är frågor som har dominerat tidigare val. Så ser det inte ut att bli 2018.

DN publicerar i dag grafik som för första gången visar hur medborgarnas agenda har förändrats hela vägen från 1987 ända fram till december 2017. Underlaget kommer dels från de mätningar som görs årligen av statsvetarna vid SOM-institutet på Göteborgs universitet, dels från DN/Ipsos återkommande opinionsundersökningar.

Kurvorna visar att svenskarnas prioriteringar är mycket speciella inför det stundande valåret. I DN/Ipsos decembermätning anser 38 procent att invandring och integration är viktigast. Det placerar frågan klart före tvåan på listan som är sjukvården med 32 procent. På tredje plats hamnar skolan med 28 (de svarande får ange flera områden vilket gör att siffrorna inte summerar till 100 procent). 

Att invandring och integration dominerar, och att lag och ordning seglat upp som den fjärde viktigaste frågan, är avgörande skillnader jämfört med opinionsläget inför förra valet 2014.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos. 

– Vår mätning bekräftar att 2018 års valrörelse kommer att handla om andra politiska konflikter och frågor än förra riksdagsvalet. Traditionella välfärdsfrågor var mer dominerande då. Nu får vi en annan diskussion där integration, flyktingar och brottslighet kommer att få större vikt.

Lag och ordning har seglat upp som den fjärde viktigaste frågan.
Lag och ordning har seglat upp som den fjärde viktigaste frågan. Foto: Magnus Hallgren

Det skulle kunna gynna Sverigedemokraterna, det parti som har fått högst förtroendesiffror i invandringsfrågor i DN/Ipsos mätningar. David Ahlin påpekar att Moderaterna traditionellt har haft en stark position när det gäller lag och ordning.  Socialdemokraterna, vanligen med fokus på välfärdsfrågor, skulle kunna missgynnas av den nya dagordningen, men partiet har känt av kantringen i opinionen och anammat ”trygghet i en ny tid” som sin slogan.

– Under det senaste året är det väldigt tydligt att partierna har omprofilerat sig på de här områdena. Inte minst Socialdemokraterna prioriterar andra frågor och har valt en annorlunda framtoning inför det här valet jämfört med för fyra år sedan, säger David Ahlin.

Att väljarnas prioriteringar inför valåret 2018 är speciella blir ännu tydligare om man lyfter blicken och ser det ur ett längre tidsperspektiv. När SOM-institutet startade sina mätningar i slutet av 1980-talet låg integration och migration helt i skuggan av andra frågor. 


Då var det miljön som engagerade väljarna allra mest, på ett sätt som den inte gjort någon gång sedan dess trots global uppvärmning och klimathot. Statsvetaren Johan Martinsson är SOM-institutets föreståndare.

– Många saker samspelade under 80-talet. Vi hade fått ett ökat materiellt välstånd som gjorde att vi kunde bekymra oss för annat, som miljön. Sedan inträffade kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl och säldöden på västkusten och Miljöpartiet kom in i riksdagen. Till bilden hörde också att ekonomin gick bra, arbetslösheten låg kring 2 procent. Det gav utrymme för andra frågor.

Sedan kom 1990-talets svenska finanskris med banker på obestånd, skenande statsskuld och räntechock. Arbetslösheten sköt upp till nivåer som Sverige inte hade upplevt på decennier.

Väljarnas reaktion var tydlig och ihållande. Under flera år toppade arbetsmarknadsfrågor när SOM-institutet frågade medborgarna vad som var viktigast. När 90-talskrisen var avklarad hamnade välfärdsfrågorna, som sjukvård och skola, högre på agendan. Under alla dessa år spelade integration och migration en undanskymd roll, med visst undantag för 1993 då många flyktingar från Balkankriget kom till Sverige.

2015 är en vattendelare. Invandring och integration blir nummer ett på agendan och det är en totalt ny värld som vi inte har sett förut.

SOM-mätningarna visar enligt Johan Martinsson att väljarnas prioriteringar ganska väl speglar vad som faktiskt händer i samhället.

– Opinionen reagerar ofta väldigt rationellt, med en stark förankring i objektiva förändringar av sakförhållanden. Det är en sida av det demokratiska systemet som fungerar väl. Sedan samspelar det med andra faktorer, som mediebevakning och opinionsbildning från politiker och andra. Det människor upplever i sin verklighet förstärks på olika sätt.

Ett exempel där opinionsbildning spelade roll är enligt Johan Martinsson valet 2006, då Moderaterna erövrade jobbfrågan från Socialdemokraterna. Moderaterna lanserade ordet utanförskap för att beskriva ett problem som var större än vad statistiken visade.

– Man vidgade begreppen, definierade om dem och kunde lyfta frågan, säger Johan Martinsson.

Ett annat exempel på opinionsbildningens betydelse är Sverigedemokraternas mobilisering av väljare i invandringsfrågan.

Enligt Johan Martinsson är de svenska väljarna ganska eniga om vilka frågor som är viktigast. Däremot finns en ökande polarisering när det gäller vilka lösningar man vill se. Bland dem som prioriterar frågor om invandring och migration finns både de som vill stänga gränserna och de som vill öppna dem.

Något omvälvande hände i väljarnas syn på samhällsproblemen runt 2015/2016, menar Johan Martinsson. Det var då flyktingkrisen kulminerade, med över 160.000 asylsökande på ett år. Statsvetaren talar om ”en ny tid i opinionen” när Sverige nu går in i ett nytt valår.

– 2015 är en vattendelare. Invandring och integration blir nummer ett på agendan och det är en totalt ny värld som vi inte har sett förut. De här frågorna har alltid legat och skvalpat längre ner på listan. Att de skulle hamna så högt i så breda grupper som den viktigaste samhällsfrågan, det är verkligen nytt, säger Johan Martinsson.

  • Läs mer:

Politikerna som kommer att göra skillnad i valet 2018

Så rustar partierna för en smutsig valrörelse 2018

Hemlig rapport visar hoten mot svenska valet 2018

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.