Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-16 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-har-ett-ansvar-att-hamta-hem-barnen-i-syrien/

Politik

”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen i Syrien”

Ulf Kristersson (M). Foto: Lisa Mattisson

Under tisdagen väntas regeringen informera Moderaterna om nästa steg när det gäller de svenska barnen till IS-stridande.

M-ledaren Ulf Kristersson delar regeringens bedömning i frågan. 

– När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen.

Rätta artikel

Frågan om barn till IS-stridande har blivit alltmer akut efter att IS besegrats och drivits på flykt. Enligt regeringens uppskattning rör det sig om omkring 80 svenska barn i norra Syrien. Vissa med en eller två föräldrar, andra föräldralösa.
Regeringen har ändrat uppfattning de senaste månaderna. I februari var beskedet från inrikesminister Mikael Damberg att barnen är föräldrarnas ansvar. Men förra veckan meddelade utrikesminister Margot Wallström, (S), att barnen ”om möjligt” ska få komma hem. 

Både flera partier och organisationer som Rädda Barnen har uppmanat regeringen att ta hem barnen. Margot Wallström sa under måndagen till TT att frågan måste utredas grundligt. 

Foto: Lisa Mattisson

– Jag tror att man måste försöka lugna sig och inte hetsa fram något. Det finns ingen snabb och enkel metod. Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare. Men vi drar inte ut på något utan arbetar så snabbt vi kan, säger hon till TT.

Läs mer: Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

M-ledaren Ulf Kristersson har förståelse för att det tar tid för regeringen att kartlägga situationen. 

– Jag har respekt för att regeringen inte kastat sig ut i en tvärsäker slutsats. Det finns några grundpremisser. Sverige ska inte hämta hem vuxna människor som åkt ner till Syrien för att delta i terroristverksamhet. Kommer de tillbaka till Sverige ska de ställas till svars och straffas. Men barn är inte vuxna. När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen.

Och de barn som har föräldrar kvar i livet?

– De är först och främst föräldrarnas ansvar. Så måste det vara. Jag tycker att statens speciella ansvar ska riktas mot föräldralösa barn, svenska medborgare som är föräldralösa. Regeringen ska återkomma till oss i dag med information om hur de ser på läget.

Med ”dokumenterat svenska medborgare” menar Moderaterna att svenska myndigheter kan styrka att barnet/barnen är födda i Sverige alternativt födda i ett annat land av minst en svensk förälder. 

Hur det ska styrkas överlåter M till UD att svara på. 

Enligt utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare är inga nya besked att vänta under dagen.