Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige har fått en ny statsminister

01:00. DN:s Mats J Larsson träffar Sveriges nya statsminister.

Med rekordsvagt stöd blev S-ledaren Stefan Löfven Sveriges nya statsminister. Men han backas bara upp av socialdemokrater och miljöpartister. I omröstningen på torsdagen lade Vänsterpartiet liksom de borgerliga ner sina röster, medan Sverigedemokraterna röstade nej.

Ja: 132. Nej: 49. Avstår: 154. Frånvarande: 14.

Så stod det på rösttavlan i riksdagen klockan 14.09 när Socialdemokraterna fick sin första socialdemokratiska statsminister på åtta år. Göran Persson avgick den 6 oktober 2006 och sedan dess har två S-ledare passerat revy utan att nå statsministerposten - först Mona Sahlin (2007-2011) och sedan Håkan Juholt (2011-2012).

Stefan Löfven, 57, fick flera fång rosor när han kom ut genom sidoingången. Det var samma sidoingång som hans företrädare Fredrik Reinfeldt i sista stund smet in genom till den historiska statsministeromröstningen. Grundlagen har ändrats och från och med i år är det obligatoriskt med en omröstning efter varje val om vem som ska utses till statsminister.

– Det känns väldigt bra. Det känns högtidligt. Jag tar mig an det här med respekt och ödmjukhet. Jag kommer att arbeta väldigt, väldigt hårt för att motsvara förväntningarna, svarade Löfven på frågan hur det kändes efter att ha fått förordnandet ur talman Urban Ahlins hand.

Han gratulerades efter omröstningen i kammaren av bland andra den avgående statsministern Fredrik Reinfeldt. Men stödet för den första regeringen i Sverige med Socialdemokrater och Miljöpartister blev svagt.

Mindre än 38 procent av riksdagsledamöterna röstade för Löfven. De borgerliga lade ner sina röster och Vänsterpartiet bröt en lång tradition av att rösta för en socialdemokratisk statsministerkandidat genom att göra samma sak.

– Det är lite historiskt och betyder att stödpartiets dagar är över. Nu är vi ett vi ett vänsteralternativ och ett oppositionsparti. Man kan aldrig ta oss för givna, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Samtidigt är Löfven helt beroende av Sjöstedts aktiva stöd när budgeten ska klubbas i december. Då måste V rösta ja till en S-MP-budget för att den ska få större stöd än alliansens förslag.

– Ja, och jag tycker att samtalen förs i den ton och i den anda som gör att jag känner tillförsikt att vi kommer fram där, säger Löfven till DN.

Men även om han får budgetstöd av V och kommer överens om frågan om vinster i välfärden hotar Sverigedemokraterna med att rösta på alliansbudgeten. På torsdagen röstade SD som enda parti nej till Stefan Löfven som statsminister. SD:s motivering var att S-ledaren inte gjort något för att stärka förtroendet efter valet.

– Han har stått fast vid utgångspunkten att han ska fullständigt avfärda våra väljare och väljer att kalla dem fula saker istället för att prata med oss. I det parlamentariska läge som råder anser jag att Stefan Löfven har ett ansvar att prata med alla partier i riksdagen, säger Åkesson.

På fredagen klockan 09.00 ska Stefan Löfven läsa upp sin första regeringsförklaring från talarstolen i riksdagen. Därefter berättar han hur ministerlistan ser ut i den första regering sedan 1957, Löfvens födelseår, där Socialdemokraterna släppt in ett annat parti i regeringen.

– Jag känner mig väldigt lugn för i morgon, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.