Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige lovar experthjälp efter dåden i Bryssel

01:25. Inrikesministern Anders Ygeman deltar på torsdagen i ett extrainkallat krismöte i Bryssel.

Sverige ska hjälpa Belgien att identifiera de döda efter tisdagens terrordåd. Det sa inrikesminister Anders Ygeman efter EU-ländernas extrainsatta krismöte på torsdagen.

– Med början redan i morgon kommer Rättsmedicinalverket hjälpa de belgiska myndigheterna med dna-profilering för att på så sätt identifiera offren för det här fruktansvärda terrorattentatet, sa Ygeman.

Mötet mellan unionens inrikesministrar var i första hand en demonstration av enighet och stöd till Belgien efter tragedin.

– Först och främst är det en kraftfull solidaritetsförklaring, att Europa står enat i kampen mot terrorismen, sa Ygeman.

Så blev det också. Mötet blev en symbolisk markering med få konkreta resultat. I stort sett hölls oenighet under ytan, till exempel när det gäller den europeiska flyktingkrisen som vissa länder de senaste dagarna har velat koppla ihop med Brysselattackerna.

Den polska premiärministern Beata Szydlo hänvisade exempelvis på onsdagen till dåden när hon slog fast att Polen nu backar från tidigare löften att ta emot flyktingar från krigets Syrien. Och Frankrikes premiärminister Manuel Valls vill se ökat skydd av EU:s yttre gräns med hänvisning till tisdagens attacker.

Men Ygeman ser inget samband mellan terror och flyktingpolitik.

– Jag tror det är farligt att göra den hopkopplingen och jag vet inte om det finns fog för att göra det, sa han till DN inför mötet.

Efter den nästan tre timmar långa sittningen kunde han ändå konstatera att "systematiska kontroller vid Schengenområdets yttre gräns kommer att genomföras."
Enligt ett förslag till gemensam resolution som läckte ut redan under mötets gång är detta en punkt ministrarna kom överens om. Andra saker är att även medborgare från länder utanför EU ska kunna registreras i unionens gemensamma brottsregister Ecris och att en plan mot terrorfinansiering snarast ska implementeras.

På det hela taget handlar det om åtgärder som träder i kraft tidigast i sommar. Det gäller till exempel de nya kontrollerna vid Schengens yttre gräns, i klartext platser som Egeiska havet där flyktingar tar sig in i EU från Turkiet.

Enligt resolutionen vill ministrarna också att utvecklingen av ett automatiskt system för igenkänning av fingeravtryck "accelereras". EU-kommissionen kommer också att intensifiera samarbetet med IT-företag som ett motmedel mot terrorpropaganda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.