Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige ska öka militära samarbetet med Baltikum

Cecilia Widegren (M) presenterade Försvarsbered
Cecilia Widegren (M) presenterade Försvarsbered Foto: Scanpix
Utvecklingen i Ryssland målas i mörkare färger av Försvarsberedningen, sammansatt av alla riksdagspartierna. Sveriges svar ska vara ett närmare samarbete med andra. Bland annat ska det militära samarbetet de baltiska länderna öka.

Efter en sen kvälls förhandlingar kunde de tolv riksdagsledamöterna i regeringens försvarsberedning till slut skåla i champagne, de hade en överenskommelse om hur de ska se på Sveriges säkerhetspolitiska läge, även om det finns reservationer från SD, V och FP ( de senare om Nato)

De hade just strukit ett stycke om att Sverige borde ansluta sig till Natos snabbinsatsstyrka, som MP, S och V inte kunde acceptera. Samtidigt hade skrivningarna om Ryssland skärpts.

– Idag har vi lagt partipolitiken och partispelet bakom oss, sade Försvarsberedningens ordförande, Cecilia Widegren (M) när hon presenterade rapporten.

Den senaste gången som en försvarsberedning analyserade risker och hot mot Sverige var 2007–2008. Då betonades klimatförändringarna som det största hotet. Det finns med också nu, men andra risker lyfts fram starkare. Utvecklingen i Ryssland beskrivs som oroande, " Ryssland markerar sin stormaktsposition med alla tillgängliga medel, inklusive militära", skriver beredningen.

De kallar dock inte Rysslands ökande militära satsningar för upprustning, utan för modernisering.

– Det är oerhört osäkert i hur hög utsträckning de ryska ambitiösa moderniseringsprogrammen kan realisas, underströk Cecilia Widegren på pressträffen där rapporten presenterades.

Försvarsberedningen säger att det inte går att föreställa sig en militär konflikt i Sveriges närområde som bara skulle påverka ett land och säger att ett sådant är gentemot Sverige är osannolikt under överskådlig tid.

" Kriser eller incidenter, som även inbegriper militära maktmedel, kan dock uppstå i vår region och på längre sikt kan militära angreppshot likväl aldrig uteslutas.", står det i rapporten.

Försvarsberedningen betonar försvaret av Sverige och närområdet tydligare än tidigare, vilket Socialdemokraternas försvarstalesperson Peter Hultqvist framhåller som särskilt betydelsefullt.

Men den talar också om ett ökat svenskt deltagande i FN:s fredsbevarande insatser, och fördjupat samarbete i Norden.

– Vi ser stora möjligheter till än mer fördjupat samarbete- både civilt och militärt, säger Cecilia Widegren.

Hon talar om att de nordiska länderna skulle kunna ha en gemensam incidentberedskap och övervaka gränserna och att länderna ska delge varandra sin försvarsplanering - som annars är hemlig.

Försvarsberedningen vill också öka samarbetet med de baltiska staterna - också militärt.

Det har tidigare förts diskussioner om att Sverige skulle delta i Natos flygövervakning över de tre baltiska staterna.

Försvarsberedningen säger också att Sverige bör öva mer på att ge och ta emot militär hjälp från andra länder i Norden och EU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.