Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige skickar tält till Grekland

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Nicklas Thegerström

Sverige kommer att skicka tält och enkla hus till Grekland.

– Vi står inför en humanitär katastrof, säger statsminister Stefan Löfven.

På måndag träffas EU och Turkiets ledare för ännu ett toppmöte om flyktingkrisen. Mötet på måndag det ordinarie mötet om två månader har beskrivits som avgörande för EU:s framtid.

Samtidigt som regeringscheferna träffas blir flyktingsituationen i Grekland allt mer kritisk. Fler människor än vid samma tid förra året har kommit till Grekland via Turkiet och flyktingströmmen väntas öka ytterligare när vädret blir varmare.

När statsminister Stefan Löfven frågades ut av EU-nämnden på fredagsförmiddagen berättade han att Sverige ska skicka tält och prefabricerade hus till Grekland.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, handlar det om 150 familjetält och 33 prefabricerade hus.

– Men vi har inte fått ett formellt klartecken från justitiedepartementet ännu, säger Britta Ramberg, biträdande enhetschef på MSB:s insatsenhet.

Om regeringen godkänner insatsen kan tälten och husen vara på plats i Grekland inom ”ett par veckor”.

Stefan Löfven kan tänka sig att ge Grekland ännu mer hjälp under året.

– Vi har sagt att vi är beredda att utöka de här insatserna. Det kan handla om helikoptrar, det kan han handla om flygplan också. Det återstår att se vad Grekland själv vill ha utökade hjälp med, säger han.

Mars har av många beskrivits som en ödesmånad för EU. Stefan Löfven varnar för följderna om inte EU lyckas bemästra flyktingsituationen. Inför riksdagsledamöterna redogjorde statsministern för att många länder alltjämt är motståndare till att ta emot flyktingar.

– Klarar vi inte att hantera detta riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet, säger Löfven.

vvv

vvv

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.