Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-vill-satta-stopp-for-torskfiske-i-ostersjon/

Politik

Sverige vill sätta stopp för torskfiske i Östersjön

Torskfiske. Foto: Tommy Svensson

Sveriges regering kommer att driva frågan om ett totalt stopp för torskfiske i östra Östersjön redan från den 1 juli i år. I förra veckan rekommenderade forskarrådet ICES att fisket stoppas från nästa år.

– ICES är väldigt tydliga med att läget för Östersjötorsken aldrig har varit allvarligare, därför bedömer vi att det krävs en nödåtgärd och vill stoppa fisket redan innevarande år, säger klimatminister Isabella Lövin, (MP).

Sverige kommer att driva frågan i det regionala fiskeforumet Baltfish och hoppas få med de övriga länderna på att gemensamt skriva till EU-kommissionen för att helt stoppa torskfisket öster om Bornholm, redan om några veckor, från och med den 1 juli och under hela 2020.

– Det finns utrymme i den gemensamma fiskeripolitiken för nödåtgärder när tillståndet för ett bestånd är i ett sånt allvarligt skicka att man måste skydda beståndet.

Internationella havsforskningsrådet ICES vars rekommendationer är grund för EU:s förhandlingar om fiskekvoter föreslog i förra veckan ett stopp för torskfisket i de östra bestånden från nästa år.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har medellängden sjunkit från cirka 45 centimeter till mindre än 30 centimeter de senaste tjugo åren. Torsken är så liten och mager att den går under beteckningen dvärgtorsk och ibland för ”slipstorsk”. 

– Vi ser en kraftig ökning av dvärgväxta torskar, det är ett väldigt allvarligt läge, precis det såg man i Kanada innan beståndet där kollapsade i början av 1990-talet, säger Isabella Lövin. 

Döda bottnar, brist på föda, överfiske är några orsaker till krisen. Förutom totalt fiskestopp vill regeringen även säkra tillgången till föda genom att stoppa fisket av sill och skarpsill i vissa områden. Naturvårdsverket ska få i uppdrag att undersöka om det finns vetenskapliga grunder för att införa licensjakt på gråsäl. Sälen har en parasit som förs över till torsken vilket ytterligare försvårar möjligheterna för bestånden att återhämta sig.

Läs mer: Makrillen får rött ljus i årets upplaga av Fiskguiden