Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverige vill se andra göra mer för klimatet

Näringsminister Maud Olofsson befarar tuffa EU-krav på ökning av förnybar energi i Sverige. "Vi är bäst i klassen och vill vara det. Men man måste öka pressen på länder som inte gjort så mycket."

Näringsministern sade efter ett möte med EU:s energikommissionär Andris Piebalgs på måndagskvällen att de hade haft "en bra diskussion".

- Det var ett bra sätt att förklara våra möjligheter, säger Olofsson till TT efter mötet.

Hon kom till Bryssel dels för att delta i energiministrarnas möte och dels för att ta upp aktuella frågor med Piebalgs direkt.

En av de hetaste är vilka beting kommissionen ska dela ut till de 27 medlemsländerna i slutet av januari. Då ska Piebalgs presentera förslag på hur mycket Sverige och övriga länder måste öka andelen förnybar energi för att EU som helhet ska klara 20 procent till 2020. Det året ska 20 procent av energibehovet produceras med sådant som sol-, vind-, vatten- och biokraft.

Enligt Olofsson har en del av de diskussioner regeringskansliet haft med EU-kommissionen rört sig kring att Sverige skulle behöva öka andelen förnybar energi uppemot 55 procent till 2020.

- Handlar det om det vet alla som studerat frågan hur tufft det blir, säger Olofsson.

I dag ligger noteringen på cirka 40 procent. Enligt Energimyndigheten kan Sverige klara att nå 47 procent med nuvarande politik till 2020.

Olofssons framstöt hos kommissionen får kritik av oppositionen. Miljöpartiet anser att näringsministern "skämmer ut" Sverige.

- Regeringen borde i stället anta utmaningen och storsatsa på förnybara bränslen kombinerat med effektivare energianvändning, kommenterar språkröret Peter Eriksson.

Förre näringsministern, Thomas Östros (s) är också kritisk.

- Reinfeldt skickar Carlgren till Bali för att kräva att andra ska göra mer, samtidigt skickar han Olofsson till Bryssel för att kräva att Sverige ska göra mindre. Detta agerande skadar Sveriges trovärdighet som föregångsland i energiomställningen, säger han.

Det skiljer sig i dag mycket åt mellan de 27 medlemsländerna i fråga om förnybar energi. En del har knappt ingen alls. Andra, som Sverige och Finland ligger närmare 40 procent. Vattenkraft är en del av förklaringen, men också byte av olja till avfallsbränning och biobränsle.

Regeringen tycker att kommissionen ska föreslå att stora medlemsländer som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien ska göra mycket mer.

I dag ligger de stora länderna på tio procent eller mindre förnybar energi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.