Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-vill-se-vapenembargo-mot-turkiet/

Politik

Sverige vill se vapenembargo mot Turkiet

Både utrikesutskottet och EU-nämnden ställer sig bakom regeringens förslag om ett vapenembargo mot Turkiet.

– Det innebär att man inte får ge tillstånd för någon slags krigsmateriel, säger utrikesminister Ann Linde, (S), som inte utesluter ytterligare sanktioner.  

Under fredagen fick utrikesminister Ann Linde stöd i riksdagen för sin och regeringens linje inför måndagens utrikesministermöte i Luxemburg, att införa ett vapenembargo mot Turkiet efter offensiven mot norra Syrien. Samtidigt föreslår Sverige att EU ska undersöka ytterligare sanktionsmöjligheter. 

– Det kan vara ekonomiska sanktioner, inreseförbud och den typen av sanktioner. EU har en rad sanktionsmöjligheter, säger Linde. 

Men för att EU ska fatta beslut om ett vapenembargo mot Turkiet krävs enighet bland EU:s medlemsländer. Svenska representationen i Bryssel och UD kommer nu att kontakta andra medlemsländer för att söka stöd för sitt förslag. 

Hur ser du på den möjligheten att få igenom ett vapenembargo sett till att Turkiet hotat att skicka 3,6 miljoner flyktingar till EU om unionen går för långt i sina markeringar och att EU är splittrat i migrationsfrågan? 

– Han, (president Erdogan) har ju hotat med detta förut. Den bedömning vi gjort hittills är att både EU och Erdogan tycker att avtalet fungerat bra och att han därför inte tidigare gjort verklighet av sitt hot. Jag kan inte spekulera i om det skulle vara annorlunda den här gången. 

Förra året exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor. Enligt Svenska Freds riskerar materialet att användas i den pågående offensiven. Hur ser du på det?

– Vad det är för övrigt krigsmaterial vet vi inte exakt. Men övrigt krigsmaterial kan vara brandfiltar, första hjälpen-lådor eller skyddsplåtar. Exakt vad de olika affärerna innebär är inte offentligt. Jag noterar också att Svenska freds inte vill att vi ska ha någon vapenexport, vare sig övrig eller för strid. 

Hur bedömer regeringen risken för de svenska barn med koppling till IS som befinner sig i norra Syrien? 

– Just nu är den militära attacken som Turkiet har i norra områdena och al-Hol-lägret där de svenska barnen finns ligger nära den irakiska gränsen. Det är inte någon omedelbar risk för dem när det gäller invasionen. Däremot kan de kurdiska styrkorna som bevakar lägren kan behöva strida mot Turkiet och om de lämnar lägret blir det en annan situation.

På torsdag fattar regeringen, med andledning av Turkiets agerande, beslut om 100 miljoner extra i humanitärt stöd.