Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sverigedemokraterna får rekordhögt stöd

Först tog partiledaren Jimmie Åkesson ett rejält kliv i förtroendeligan. Nu följer partiet efter. Sverigedemokraterna når en ny rekordnivå i DN/Ipsos oktobermätning. Med ett stöd på 8,5 procent är SD Sveriges tredje största parti.

I förtroendemätningen som Dagens Nyheter publicerade förra veckan var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en av de stora vinnarna. Andelen som hade stort förtroende för SD-ledaren ökade kraftigt, från 10 till 16 procent.

Även hans parti har medvind just nu, visar DN/Ipsos oktobermätning. Sverigedemokraterna ökar med 2,7 procentenheter till 8,5 procent. Det är med bred marginal den högsta notering partiet haft i Ipsos mätningar.

– I januari förra året var SD uppe i 6,3 procent, så det är en rejäl ökning, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

SD är sedan tidigare starkt bland unga män, arbetare och dem med enbart grundskoleutbildning. Geografiskt finns anhängarna i små och medelstora städer i södra Sverige.

Och det är bland kärnväljarna som ökningen är störst.

– Den tydligaste ökningen är bland män. Ser man till ortstyp är ökningen störst i medelstora städer och mindre kommuner. Däremot ser vi ingen ökning i storstäderna, säger Johanna Laurin Gulled.

Men det finns tecken som tyder på att Sverigedemokraterna är på väg att bredda sin väljarbas. Fler kvinnor och fler pensionärer lockas i dag av partiet. Även bland tjänstemän och högutbildade, där partiet tidigare haft det tufft, uppger en större andel att de ska rösta på SD.

Ytterligare en tendens är att partiet stjäl väljare från Moderaterna.

– Det är framför allt de som uppger att de röstade på Moderaterna i förra valet som nu säger att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. I övrigt ser vi inga sådana tydliga flöden, säger Johanna Laurin Gulled.

Jimmie Åkessons insats i partiledardebatten i SVT i början av oktober, där migrationsfrågorna fick stort utrymme, påverkade hans förtroendesiffror positivt. ”Agenda”-effekten kan vara en delorsak även till Sverigedemokraternas ökning, tror Johanna Laurin Gulled.

Men det finns flera andra tänkbara förklaringar.

– Viktigast är nog att vi går in i en lågkonjunktur. Det leder till att människor blir oroliga för sitt jobb, sin ekonomi och ser om sitt eget hus, vilket gynnar ett parti som Sverigedemokraterna. Sedan har invandringspolitiken diskuterats flitigt på sistone, säger Johanna Laurin Gulled.

Just nu arbetar Sverigedemokraterna hårt med att förbättra partiets image. Under mätperioden gick partiledaren Jimmie Åkesson ut och sa att man städa upp internt. Medlemmar som gör rasistiska uttalanden ombeds att lämna partiet, annars hotar partiledningen med uteslutning.

Utspelet fick mycket uppmärksamhet.

– Det är möjligt att det gör att fler tycker att det känns okej att rösta på Sverigedemokraterna, säger Johanna Laurin Gulled.

Utöver Sverigedemokraternas ökning är Miljöpartiets tapp den enda statistiskt säkerställda förändringen denna månad.

– Det verkar ha varit en tillfällig ökning, säger Johanna Laurin Gulled.

Övriga förändringar sedan septembermätningen är små. Centerpartiet lyckas kravla sig över riksdagsspärren medan Kristdemokraterna är kvar i källaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.