Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sverigedemokraterna-ku-anmaler-utrikesminister-linde/

Politik

Sverigedemokraterna KU-anmäler utrikesminister Linde

Ann Linde (S). Foto: Lotta Härdelin

Sverigedemokraterna KU-anmäler utrikesminister Ann Linde (S) efter vad de anser vara bristfällig hantering av information kring den irakiske försvarsministern. 

UD säger att de inte kände till att det fanns brottsmisstankar mot ministern förrän uppgifterna kom fram i medierna.

Det var i början av oktober som Utrikesdepartementet fick kännedom om att den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari har dubbelt medborgarskap. Enligt utrikesminister Ann Lindes presstalesperson Mikael Lindström ska UD inte ha känt till att al-Shammari dessutom var föremål för flera brottsutredningar förrän det började rapporteras om det i medier. 

”UD delgav försvarsdepartementet på tjänstemannanivå när UD fick kännedom om uppgiften om medborgarskap i början av oktober. Det skedde som en del i det normala informationsutbytet inom regeringskansliet, men formerna för det är inget UD går in på”, skriver Mikael Lindström.

Sverigedemokraterna är kritiska till att regeringen och i synnerhet utrikesminister inte kände till att al-Shammari hade dubbelt medborgarskap. Partiet hänvisar till att uppgifterna har figurerat i irakiska medier sedan i våras och menar att regeringen borde ha varslats via Sveriges ambassad i Irak.

”Det är också uppenbart att hanteringen av ärendet försvårar riksdagens möjlighet att granska regeringens arbete, vilket är dess grundlagsstadgade uppgift”, skriver riksdagsledamoten Ludvig Aspling (SD) i en kommentar till DN. 

SD vill att Konstitutionsutskottet (KU) nu granskar regeringens hantering av uppgifterna som rör al-Shammari. 

Utrikesminister Ann Linde lämnar följande kommentar via sms: 

”Jag noterar att det har skett en KU-anmälan. Nu får KU titta på saken”.

Läs mer:

Svenska UD har pratat med Iraks försvarsminister

Irakiska försvarsministern satt häktad misstänkt för misshandel 2016