Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sverigedemokraterna-valjer-regeringens-sida/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sverigedemokraterna väljer regeringens sida

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna röstar som Fredrik Reinfeldt och regeringen nio gånger av tio.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna röstar som Fredrik Reinfeldt och regeringen nio gånger av tio. Foto: Janerik Henriksson/Stefan Jerrevång/TT

Sverigedemokraterna röstade under hösten med regeringen i nio fall av tio i riksdagen, visar en rapport från riksdagens utredningstjänst. Men SD pekar på att partiet röstar ungefär lika ofta med regeringen som Socialdemokraterna.

I dag hålls den näst sista parti­ledardebatten i riksdagen före valet den 14 september. Mellan de borgerliga och rödgröna blocken står Sverigedemokraterna och parti­ledaren Jimmie Åkesson som är inne på sitt fjärde år som riksdagsparti.

Under de tre första riksdagsåren har partiet – när det hamnat i en vågmästarställning i voteringarna – röstat med regeringen i drygt 80 procent av fallen. Men i höstas ökade andelen till 90 procent. Det visar en genomgång som gjorts av riksdagens utredningstjänst (RUT) på uppdrag av Socialdemokraterna och som DN tagit del av.

– Det här visar tydligt att Sverige­demokraterna, när det kommer till kritan, väljer att stödja en borgerlig politik i Sverige, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Att SD strax före jul gav sitt stöd till de rödgröna och stoppade den planerade extra sänkningen av den statliga inkomstskatten tycker han går att räkna till ”några få tillfällen” som partiet röstat med den övriga oppositionen.

– Vi kan inte komma till någon annan slutsats än att Sverigedemokraterna bedriver en högerpolitik. En röst på Jimmie Åkesson är en röst på Fredrik Reinfeldt som statsminister, hävdar Mikael Damberg.

Påståendet tillbakavisas av SD:s partisekreterare Björn Söder. Han lyfter fram andra RUT-siffror från partiets första tre år i riksdagen som visar att SD i drygt 50 procent av alla frågor röstar med regeringen. Jämför man partiet med Social­demokraterna är motsvarande siffra strax under 50 procent.

– Det är väldigt oseriöst och ohederligt att ett parti som Social­demokraterna som gör anspråk på att leda landet efter nästa val att syssla med sådant här trixande med siffror. Det är bara för att vi plockar röster i LO-kollektivet som man tar fram det här högerspöket, säger Björn Söder.

SD anser att partiet står mellan de två blocken.

– Nu kommer vi till leda att få höra Stefan Löfven säga att vi stöder den borgerliga regeringen i nio fall av tio. Men det stämmer helt enkelt inte, säger Björn Söder.

Fakta:SD:s röstning sedan 2010

Under första året i riksdagen röstade Sverigedemokraterna i 85 procent av fallen för samma alternativ som de borgerliga partierna när partiet befann sig i vågmästarställning. Andra året hade den siffran ökat till 88 procent och tredje året var siffran 86 procent.

Under hösten ägde 40 omröstningar rum där SD agerat våg­mästare mellan regeringspartierna och de rödgröna. I 36 fall av dessa röstade SD med regeringspartierna, vilket motsvarar 90 procent. Siffran är dock inte helt jämförbar med helårssiffrorna eftersom vissa lagar ska tas under våren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.