Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sverigedemokraternas ledamöter åker mest taxi

En halv miljon kronor – så mycket har Sverigedemokraternas entré i riksdagen kostat skattebetalarna i extra taxikostnader. SD är det enda parti där alla ledamöter av säkerhetsskäl har rätt att åka obegränsat med taxi. Flitigast resenär är avhopparen William Petzäll som åkt taxi för 107.000 kronor det senaste året.

En halv miljon kronor – så mycket har Sverigedemokraternas entré i riksdagen kostat skattebetalarna i extra taxikostnader. SD är det enda parti där alla ledamöter av säkerhetsskäl har rätt att åka obegränsat med taxi. Flitigast resenär är avhopparen William Petzäll som åkt taxi för 107.000 kronor det senaste året.

DN har granskat SD-ledamöternas taxiåkande sedan partiet kom i in i riksdagen i fjol. Den totala kostnaden uppgår till 626.369 kronor för de 20 ledamöterna. Beslutet att rekommendera riksdagsledamöter att använda taxi i stället för kollektiva färdmedel fattas av riksdagens säkerhetsavdelning i samråd med Säpo.

– Beslutet ska man se i ljuset av vilka andra skyddsåtgärder det finns att ta till. Oftast är de ett mycket dyrare alternativ, säger Lennart Gustafsson, säkerhetschef i riksdagen.

Det skiljer mycket mellan hur SD:arna använder möjligheten att åka taxi. Den ekonomisk-politiske talesmannen Johnny Skalin har bara åkt för 1 011 kronor på ett år.

– Jag tar inte taxi i onödan, säger han.

Betydligt oftare har William Petzäll, som i förrgår lämnade partiet för att bli politisk vilde, suttit i en taxis baksäte. Han har åkt för hela 106.956 kronor det senaste året.

Petzäll utsattes för några år sedan för en knivattack på ett tåg och har därefter av rädsla för nya dåd undvikit kollektiva färdmedel. Om inget annat beslut fattas har 23-åringen rätt att fortsätta åka obegränsat med taxi under de tre år han tänkt stanna som politisk vilde, vid sidan om sin månadslön på 56.000 kronor och andra förmåner.

DN har förgäves sökt Petzäll för en kommentar.

Näst flitigast taxiåkare bland SD-ledamöterna i riksdagen är Carina Herrstedt, ordförande i Sverige­demokraternas kvinnoförbund. Hon har åkt för 89.816 kronor.

– Vi har fått rekommendationen att undvika kollektiva färdmedel. Det känns tryggt med taxi, säger hon.

Om man jämför SD med ett annat parti av liknande storlek – Vänsterpartiet – är det bara en av 19 ledamöter som har rätt till fritt taxiåkande: partiledaren Lars Ohly. Under det gångna året har han åkt taxi för 12.993 kronor.

– Om man jämför det med vissa Sverigedemokrater verkar det finnas en skillnad i hur man ser på användningen av skattebetalarnas pengar, säger Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

Totalt har Vänsterpartiets 19 riksdagsledamöter åkt taxi för 164.611 kronor eller 8.663 kronor per ledamot. Det innebär att Sverige­demokraterna kostat skattebetalarna nästan en halv miljon kronor mer i taxikostnader än Vänsterpartiet. I genomsnitt har en SD:are åkt för 34.738 kronor, fyra gånger så mycket som en V-ledamot.

Efter riksdagsgrupens möte i går kväll meddelade SD att William Petzäll ska lämna sitt riksdagsrum i den låsta delen av riksdagshuset där Sverigedemokraterna har sitt kansli, eftersom han lämnat partiet.

Däremot kvarstår oenigheten om Petzälls riksdagsplats – SD-ledningen anser att han bryter sitt löfte om att lämna riksdagen om han skulle få ett återfall av drogmissbruk, vilket enligt Petzäll skedde i augusti.

Flitigaste resenärerna

1. William Petzäll, 106.956 kronor

2. Carina Herrstedt, 89.816 kronor

3. Jonas Åkerlund, 63.753 kronor

4. Lars Isovaara, 63.466 kronor

5. Richard Jomshof, 52.081 kronor

6. Mattias Karlsson, 44.181 kronor

7. Sven-Olof Sällström, 36.267 kronor

8. Tony Wiklander, 25.144 kronor

9. Josef Fransson, 25.131 kronor

10. Mikael Jansson, 19.971 kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.