Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sverigedemokraternas stadiga uppgång bruten

01:41. Partiledaren Jimmie Åkesson om partiets opinionssiffror

Sverigedemokraternas uppgång i väljarstödet är bruten. Den slutsatsen drar opinionsföretaget Ipsos efter februarimätningen i samarbete med DN. Moderaterna är största parti för andra månaden i rad. Samtidigt fortsätter kräftgången för regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi är Sveriges tredje politiska block, Sverigeblocket.

Så uttryckte sig Sverigedemokraternas dåvarande gruppledare och partisekreterare Björn Söder i riksdagens talarstol efter att partiet kommit in i riksdagen 2010 med 5,7 procent av rösterna.

I valet 2014 mer än fördubblades SD till 12,9 procent. I DN/Ipsos månadsmätningar fortsatte uppgången stadigt till toppnoteringen i december i fjol på 18,9 procent.

Men nu minskar partiet – för andra månaden i rad. Nedgångarna till 16,7 procent i januari och 16,2 procent i februari är var för sig inte statistiskt säkerställda, men tillsammans visar mätningar enligt Ipsos att partiets uppgång bromsats.

– Sammantaget bekräftar de senaste mätningarna att Sverigedemokraternas uppgång tills vidare är bruten. Om det är ett hack i kurvan eller en ny trend är svårt att veta, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Han tror att orsaken är andra partiers förändringar av invandringspolitiken och det kraftigt minskade antalet asylsökande under början av det här året jämfört med i höstas.

– Dels har verkligheten förändrats, dels har partierna lagt om sin politik 180 grader.

Nyligen visade en DN/Ipsos-mätning att invandringsfrågan under hösten på kort tid seglat upp och blivit den överlägset viktigaste frågan för väljarna – den snabbaste förändring för en enskild sakfråga i mätningarna hittills.

– Vi vet att det driver stödet för SD. Det talar för att det fortsatt är ett gynnsamt läge för partiet, säger David Ahlin.

Han menar att det numera går att säga att SD utgör ett eget politiskt block vid sidan om de rödgröna och borgerliga partierna som vardera samlar omkring 40 procent av rösterna.

I februarimätningen är de fyra allianspartierna störst med 42,6 procent mot 38,1 procent för regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Vänsterpartiet.

– Steget till en egen majoritet för något av de traditionella blocken är väldigt långt, konstaterar David Ahlin.

Stödet för de borgerliga är större, även om man räknar bort Kristdemokraterna, som för nionde månaden i rad – med partiledaren Ebba Busch Thor som valdes i april i fjol – ligger under fyraprocentsspärren till riksdagen med 3,4 procent.

– Det ser värre ut än under den förra mandatperioden när Göran Hägglund var partiledare. Då var det typiska att man hoppade upp och ner kring fyraprocentsspärren, säger David Ahlin.

I den politiska bottenstriden skiljer det just nu bara omkring 60 000 röster till Feministiskt initiativ, som trots mycket begränsad medieuppmärksamhet får 2,2 procent mot 3,1 procent i valet 2014.

– De får inte särskilt mycket uppmärksamhet, men ligger ändå stabilt runt två procent. Det är något förvånande, tycker Ahlin.

I kampen om att vara största parti vinner Moderaterna (25,6 procent) för andra månaden i rad över Socialdemokraterna som får 25,1 procent av väljarsympatierna i telefonundersökningen med 1.200 slumpmässigt utvalda väljare.

– Det är tredje mätningen i rad för S kring 25 procent. På kort sikt handlar det nog om hur regeringen skött flyktingsituationen, säger David Ahlin.

Förutom det svaga S-stödet märks det svaga stödet för regeringen på Miljöpartiet som får 5,3 procent, den lägsta siffran sedan mars 2009.

– Det är tufft för många MP-sympasitörer när partiledningen svängt i många hjärtefrågor, säger David Ahlin.

Vinnare bland de rödgröna är Vänsterpartiet, som står utanför den nya tuffare migrationspolitiken, men stödjer regeringens ekonomiska politik. V får 7,7 procent, det starkaste stödet sedan maj 2014.

Alla förändringar mellan mätningarna i januari och februari ligger inom den statistiska felmarginalen.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.