Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svidande kritik mot Reinfeldt efter avhoppet

Foto: Nicklas Thegerström

Kritiken växer mot avgående statsminister Fredrik Reinfeldts snabba sorti också från partiledarposten i Moderaterna. Leif Östling, en av svenskt näringslivs tyngsta företrädare, anser att avhoppet är ”oansvarigt mot partiet och landet”.

I morgon, tisdag, gör Reinfeldt sitt första framträdande efter valförlusten i samband med FN:s klimatmöte i New York.

– Jag tycker att det är väldigt oansvarigt mot partiet och landet, säger Leif Östling till tidningen Dagens Industri på måndagen.

Östling, 69, är en av nio direktörer i tyska fordonstillverkaren Volkswagens koncernledning. Han är också ordförande i kullagertillverkaren SKF och vice ordförande i lastbilstillverkaren Scania.

Hans kritik riktas både mot Fredrik Reinfeldt och avgående finansminister Anders Borg som han anser sviker med sina snabba avhopp från Moderaterna.

Även från en tidigare M-minister har kritik kommit mot Reinfeldts oväntade agerande.

– Nu lämnar han oppositionen utan ledare och det är ganska taskigt mot såväl de moderata företrädarna som mot väljarna. Jag antar att hans bevekelsegrund är att dämpa osäkerheten inför framtiden. Men beslutet får nog motsatt effekt, säger den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till DN.

Sedan valnatten har inte Fredrik Reinfeldt synts offentligt. Till riksdagens talman Per Westerberg har han i stället skickat partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, vilket innebär att Moderaterna är det enda parti som inte företrätts av sin partiledare i de pågående diskussionerna om en regeringsbildning.

I veckan gör Fredrik Reinfeldt tillsammans med bland andra utrikesminister Carl Bildt (M), biståndsminister Hillevi Engström (M) och miljöminister Lena Ek (C) ett av sina sista framträdanden som statsminister i samband med FN:s klimatmöte i New York.​ På tisdagsmorgonen, New York-tid, deltar Reinfeldt i öppnandet av FN:s klimatmöte.

På onsdagen deltar han i öppnandet av FN:s generalförsamling. Enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen ska den avgående statsministern framför allt ge stöd till Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Dessutom ska han delta i ett säkerhetsrådsmöte om utländska stridande på inbjudan av USA:s president Barack Obama och ha flera bilaterala möten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.