Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/svts-valu-sd-okar-i-eu-valet/

SVENSK POLITIK

SVT:s Valu: SD ökar mest i EU-valet – rysare för L

Bild 1 av 5 Fest på SD:s valvaka.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 5 Liberalerna förlorar ett mandat och ligger nära procentspärren.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 5 Jubel på Sverigedemokraternas valvaka.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 5 Jan Björklund på Liberalernas valvaka.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 5 Jimmie Åkesson talade från scenen.
Foto: Lisa Mattisson

Sverigedemokraterna ser ut att öka mest och få ytterligare ett mandat i EU-parlamentet. För Liberalerna blir det oroliga timmar framöver. Partiet förlorar ett mandat och ligger nära procentspärren, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

EU-valet 2019: Vinnare och förlorare – följ valresultatet i vår live-rapportering

Socialdemokraterna ser ut att göra ett bättre val än väntat. I DN:s senaste Ipsos-undersökning hamnade S på knappt 24 procent. Men i SVT:s vallokalsundersökning får de över 25 procent av rösterna och gör därmed ett bättre resultat än i förra EU-valet år 2014.

Sverigedemokraterna hamnar långt över förra EU-valets resultat, men lägre än partiets resultat i förra årets riksdagsval, enligt SVT:s Valu. Under valkampanjens sista vecka har temperaturen stigit i och med avslöjandet att Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren betett sig illa mot en kvinnlig partikamrat.

– Vi gör ett kanonval, vi har mobiliserat våra väljare i ett val där vi haft svårt att locka dem förut. Och samtidigt nått nya väljargrupper, säger tredjenamnet Charlie Weimers, som nu alltså tycks ta en plats.

Om siffrorna från Valu står sig får SD ytterligare ett mandat i EU-parlamentet men kvarstår som tredje största parti efter S och M.

– Det känns bra, att vi skulle gå framåt det visste vi, men med hur mycket visste vi inte. Jag hade gissat på 15-16 procent kanske, men vi brukar ju ligga lägre i Valun. Vi får hoppas att det är så även i dag, för det hade varit roligt att gå om Moderaterna, säger partisekreterare Richard Jomshof.

Richard Jomshof på Sverigedemokraternas valvaka.
Richard Jomshof på Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Lisa Mattisson

Liberalerna har satsat stort på EU-valet och tryckt på vikten av att ge EU ett större inflytande. Nu ser partiet ut att balansera på 4 procentsspärren och riskera att åka ur EU-parlamentet. Om Valus siffror står sig tappar L ett mandat i EU-parlamentet.

– Vi har inte sett det slutgiltiga resultatet än, men de här siffrorna visar att vi tappar ett mandat och det i sig är ett nederlag, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm efter att SVT:s Valu presenterats.

Liberalerna fick ett nytt toppnamn på EU-valslistan, Karin Karlsbro, med bara månader kvar till valet, efter att nuvarande EU-parlamentarikern Cecilia Wikström petades från listan.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm. Foto: Alexander Mahmoud

Kristdemokraterna går starkt framåt jämfört med EU-valet för fem år sedan. Däremot är resultatet i SVT:s Valu fem procentenheter lägre än i DN:s senaste Ipsosundersökning.

Under valspurten har KD pressats i abortfrågan, bland annat efter DN:s avslöjande om att partiets utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson röstat emot kvinnors aborträtt under sin tid som EU-parlamentariker.

Miljöpartiet ser ut att få ett bättre resultat än i förra årets riksdagsval, vilket går i linje med väljarnas intresse för klimatet i EU-valet. Partiet ser däremot ut att hamna långt under förra EU-valets resultat. Istället ser Centerpartiet, som även de gått till val på klimatfrågan, ut att gå framåt med flera procentenheter.

Vallokalerna stängde klockan 21 på söndagen. Vid 23 kommer valmyndighetens första siffror om resultatet. DN rapporterar direkt hela kvällen.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.