Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sympatierna för SD ökar i takt med varslen

Grafik: Jonas Backlund

Här är kurvan som är en av förklaringarna till Sverigedemokraternas stora framgångar. Arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel och SD:s opinionssiffror går hand i hand.

Opinionsinstitutet Ipsos hade precis inlett arbetet med novembers väljarbarometer när Expressen började publicera sina avslöjanden om Sverigedemokraterna. Men trots skandalerna med järnrör och främlingsfientliga uttalanden har SD inte tappat några som helst väljare.

Tvärtom får partiet sitt bästa resultat någonsin, 8,8 procent i DN/Ipsos. Undersökningen avslutades innan den senaste SD-skandalen briserade som fick riksdagsledamoten Lars Isovaara att avgå.

Huvuddelen av sympatisörerna är män, arbetare och lågutbildade. I de senaste mätningarna har andelen kvinnor ökat.

Sympatierna för Sverigedemokraterna går också hand i hand med de ökade varslen runt om i Sverige.

Om man lägger Arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel bredvid Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningar går de två kurvorna nästan parallellt. I januari var 6 644 människor varslade om uppsägning, i oktober hade det stigit till drygt 10 000 personer.

Under samma tid har SD ökat från 5,5 procent till 8,8.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet är det helt klart att det finns en koppling mellan varslen och framgångarna för SD.

– Vi vet att det som utmärker deras väljare är att de är mer oroliga för framtiden, att de är ekonomiskt svagare och har en svagare ställning på arbetsmarknaden och är mer känsliga. Det är rimligt att det är i den typen av faktorer man letar förklaringen till den här uppgången, säger Andreas Johansson Heinö.

Även Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, tror att varselvågen gynnar SD.

– Människor är oroliga för sina jobb och sin ekonomi och ser om sina hus. Det gynnar ett parti som SD som har väldigt enkla svar på svåra frågor. De kopplar arbetslösheten till invandringspolitiken och säger att jobben ska ges åt infödda svenskar. För dem hänger arbetslösheten ihop med deras kärnfråga invandringspolitik, säger hon.

Bland fackförbunden är det LO-anslutna som har starkast sympatier för SD. I DN/Ipsos röstar 13,7 procent av dem på SD.

De höga sympatierna för SD är man väl medveten om inom LO. Fackförbundet Byggnads genomförde redan vid valet 2010 en egen valundersökning som visade att drygt tio procent av dess medlemmar stöttade partiet.

Men enligt Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, har det inte med rasism eller främlingsfientlighet att göra.

– Jag träffar väldigt sällan folk i bodarna som utåt pratar om SD eller främlingsfientlighet, utan det är andra saker som folk är irriterade på. Det är avsaknaden av en bra arbetsmarknadspolitik och att svenska kollektivavtal inte gäller alla på den svenska arbetsmarknaden. Det gör att man känner sig otrygg och det skapar ett missnöje med politikerna. Det är en bidragande orsak till de här siffrorna, säger Johan Lindholm.

Även Socialdemokraternas partisekreterare är inne på oron för jobben som den stora anledningen och skyller SD:s framgångar på regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Det är tider då många männi­skor känner oro inför framtiden och då finns risken att just den här typen av partier ökar. Svenskarna ser att regeringen inte har en strategi för framtiden. De lösningar som de haft har faktiskt inte minskat arbetslösheten. I stället så ökar den hela tiden, det är det som är grunden till den här utvecklingen, säger Carin Jämtin.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson vill inte analysera SD:s resultat men säger att han inte tycker det är regeringens fel. I stället vill han lägga skulden på den internationella krisen.

– Vi ser ekonomiska bekymmer i Europa och USA och det påverkar Sverige. Vi servarsel som beror just på detta, länder som har kris, det är klart att människor blir oroliga och den signalen ska vi ta på allvar.

Hur ska ni behålla de här väljarna?

– Det finns strömningar till missnöjespartiet och det som då blir vårt huvuduppdrag är att möta den oron. Jag tror att det så att det bästa sättet att möta missnöje är att bekämpa samhällproblem, i grund och botten handlar det om att se till att fler människor får ett jobb, säger Kent Persson.

Det finns även de som tror att varselvågen inte kan förklara SD:s historiska resultat.
Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap i Göteborg, anser att den viktigaste faktorn bakom uppgången är mediebevakningen av invandringspolitik och integration.

– Ju mer vi diskuterar invandringsfrågor, desto bättre går det för Sverigedemokraterna. Det är väldigt enkelt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.