Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Synovate: Få vet om att det är EU-val

Det är val till EU-parlamentet om två månader, men två av tre väljare vet inte ens om det än. Det visar en opinionsmätning från Synovate.

I mätningen som publiceras i tidningen Fokus har de intervjuade fått svara på frågan: När tror du att Sverige håller val till EU-parlamentet nästa gång?

Bara 33 procent svarade korrekt "Juni 2009" eller bara "2009". Hälften svarade att de inte visste medan övriga gissade på 2010, 2011 eller senare.

Mest okänt är EU-valet bland unga under 30 år, där mindre än var femte väljare svarade rätt år. Bland väljare över 60 år kände drygt fyra av tio till att det är val i år.

I Norrland är det mindre än var fjärde väljare som känner till valet, medan drygt var tredje i Västsverige svarade rätt år.

Bland de borgerliga partiernas sympatisörer är det 40 procent som känner till att är ett EU-valår, medan endast 29 procent av den rödgröna alliansens väljare är förberedda på att det snart är val.

Partierna har en tuff uppgift att skapa intresse för EU-valet. I det förra parlamentsvalet, 2004, deltog knappt 38 procent av de röstberättigade.

Den officiella informationen från Valmyndigheten med röstkort till de drygt 7,2 miljonerna väljare kommer att skickas ut under veckan 12 - 19 maj. Valdagen är den 7 juni i Sverige, och från den 20 maj kan väljare börja förhandsrösta.

Synovate har i den här mätningen intervjuat 1010 personer under perioden 30 mars - 2 april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.