Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tapp för Reinfeldt – inget lyft för Löfven

Problemen fortsätter för statsminister Fredrik Reinfeldt. I DN/Ipsos förtroendemätning noterar han sin sämsta siffra på fem år.
Samtidigt lyckas inte S-ledaren Stefan ­Löfven dra nytta av moderatledarens tapp. 

Fredrik Reinfeldt har de senaste åren haft ett unikt högt förtroende i väljarkåren. Sedan marsmätningen 2009, den första efter att finanskrisen skakade världen, har minst hälften av väljarna haft stort eller mycket stort förtroende för Fredrik Reinfeldt.

Senaste tillfället då mindre än 50 procent av väljarna hade förtroende för Fredrik Reinfeldt var i mars 2008.

Nu bryts den trenden. I Ipsos senaste mätning av förtroendet för parti­ledarna har moderatledaren ett stöd på 48 procent. Minskningen med fyra procentenheter sedan junimätningen är statistiskt signifikant.

Resultatet är i linje med de mätningar som DN/Ipsos publicerade i slutet av september och början av oktober. De visade att förtroendet för regeringens arbete minskat och att Moderaterna tappat i stöd i flera viktiga sakfrågor.

Endast när det gäller ekonomin är Moderaterna nu starkare än Socialdemokraterna.

– Under hösten har vi sett ett sjunkande betyg både för regeringen och Moderaterna. Då är det inte helt förvånande att det avspeglar sig i förtroendet för den politiker som leder regeringen och Moderaterna, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Det är inte bara när det gäller Moderaternas tapp som förtroendemätningen följer trenden från and­ra mätningar under hösten. Det gäller även Socialdemokraternas oförmåga att kapitalisera på huvudmotståndarens problem. S-ledaren Stefan Löfven ligger i princip still och noterar ett stöd på 42 procent.

– Han ligger kvar på ungefär samma nivå som när han tillträdde som partiledare. Så samtidigt som vi ser de här problemen för regeringen och Moderaterna så verkar inte Stefan Löfven dra nytta av det minskade förtroendet för statsministern och regeringens arbete, säger Johanna Laurin Gulled.

Förtroendegapet mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven har sedan juni minskat från nio till sex procentenheter.

– Det är betydligt lägre än vid samma tid förra mandatperioden då skillnaden mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin var 23 procentenheter, säger Johanna Laurin Gulled.Samtidigt som utgångsläget för Fredrik Reinfeldt är betydligt tuffare än inför förra valet finns flera ljusglimtar för honom och Moderaterna när det gäller förtroendet för hans person.

Att 48 procent av väljarna har förtroende för en sittande statsminister är ingen dålig siffra. Göran Persson (S) var ett år före valet 2006, skakad av den valhänta tsunamihanteringen, nere på 29 procent.

– Fredrik Reinfeldt har fortfarande ett högt förtroende. Man kan också notera att bland de egna sympatisörerna har han ett jättestarkt stöd, det ligger på 90 procent. Han har en klart starkare ställning än vad Stefan Löfven har bland sina sympatisörer, där ligger det på 70 procent, säger Johanna Laurin Gulled.

Utöver Fredrik Reinfeldts förtroendetapp är läget i opinionen stabilt för partiledarna. Samtliga förändringar är inom felmarginalen. Jan Björklund och Göran Hägglund ligger till och med helt still.

– Det är väldigt stabila siffror. Göran Hägglund har förutom de två första åren som partiledare, då han låg lägre, haft förtroende från ungefär en fjärdedel av väljarna, säger Johanna Laurin Gulled.

I DN/Ipsos oktobermätning, som publicerades i lördags, gick Moderaterna framåt men inom felmarginalen. Det var första gången sedan aprilmätningen som Moderaterna inte backade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.