Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

TCO: Reinfeldt i otakt med M-väljarna

Foto: Thomas Karlsson

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte moderata väljare bakom sig när han kallar a-kassan för ett bidrag. Det visar den fackliga tjänstemannaorganisationen TCO:s årliga undersökning där 60 procent av M-väljarna anser att det är försäkring.

– Det är inte seriöst att statsministern uttalar sig på det sättet om vår arbetslöshetsförsäkring. Det är vi löntagare som finansierar arbetslöshetsförsäkringen, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO, till DN.

I DN:s partiledarintervju säger Fredrik Reinfeldt att han anser att a-kassan ”har karaktären av bidrag” eftersom riksdagen kan bestämma vilka summor som ska betalas ut.

Men i den synen har han inte svenska folket med sig.

I den årliga undersökning som TCO låtet opinionsinstitutet Novus göra anser 64 procent av svenskarna att den är en försäkring och bara 23 procent att den är ett bidrag.

Undersökningen visar också att 57 procent av de borgerliga väljarna anser att a-kassan, som inte höjts på 13 år, är en försäkring och inte ett bidrag. Bland moderatväljarna är siffran högre, 60 procent.

I riksdagen finns en majoritet över blockgränsen för en höjning av a-kassan sedan även flera av de mindre borgerliga partierna svängt. Men Moderaterna har hittills blockerat en höjning.

– Det är egentligen Moderaterna som är bromsklossen. Samtidigt ska man inte frånta de andra allianspartierna ansvaret heller eftersom de också sitter i regeringen, säger Eva Nordmark.

Sedan 2007 har staten enligt TCO:s beräkningar gjort ett överskott på arbetslöshetsförsäkringen på 93 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.