Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tidning liknar SD vid skadedjur

En stor brun kackerlacka, på väg att gasas ihjäl – så väljer Länstidningen Östersund att porträttera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i anslutning till en ledarartikel. Teckningen har väckt starka reaktioner, men försvaras av tidningsledningen.

”Obehagligt” och ”smaklöst” är exempel på omdömen på tidningens egen sajt och vissa gör kopplingar till antisemitisk propaganda under nazitiden i Tyskland. SD kallar bilden för "osmaklig".

”Jag har pratat med Jimmie Åkesson och han tycker naturligtvis det här är ett mycket obehagligt sätt att attackera sina politiska motståndare på”, skriver Linus Bylund, SD:s pressekreterare, i en kommentar till TT.

Och det är inte bara SD som reagerat. Göran Hägglunds (KD) presschef Johan Ingerö var snabb att reagera på Twitter och tyckte att tidningen borde skämmas.

– Det saknas inte historiska paralleller till idén att gasa ihjäl motståndare eller personer man inte gillar.

Men på Länstidningen Östersund (oberoende socialdemokratisk) försvaras bildvalet.

– De andra partierna behandlar Sverigedemokraterna som något som katten har släpat in och man har försökt bekämpa dem på alla möjliga sätt och ändå har de bara växt. Det var ungefär den infallsvinkeln jag hade, säger illustratören Kjell Nilsson-Mäki.

Tidningens ansvarige utgivare Lennart Mattsson anser att bilden inte ska tolkas bokstavligt och ser inga problem med publiceringen.

– Vi har haft andra bilder som varit betydligt fränare än den här. Men man måste sätta den i sitt sammanhang, var den är publicerad, och politisk satir finns det väl egentligen lite för lite av i dag.

Erik Helmersson, ledarskribent på Dagens Nyheter, säger att han omedelbart gjorde kopplingar till retoriken som användes under folkmordet i Rwanda.

Och i debatten om näthatet tror han att SD kan gynnas av publiceringen:

– Det här kommer ge SD vatten på sin kvarn.

Fakta: Kackerlackor som propaganda

Kackerlackor har använts i propagandasyfte tidigare.

Under folkmordet i Rwanda 1994 kallades exempelvis tutsierna för kackerlackor av radiostationen RTLM, som publicerade listor på tutsier som ”förtjänade att dö”, enligt åklagarna vid den internationella brottstribunalen – som ställde en del av förövarna till svars. Året före folkmordet publicerades en tidningsartikel i Rwanda med rubriken "En kackerlacka kan inte ge upphov till en fjäril", som pekade på att tutsier aldrig kunde förändras.

Källa: CPJ (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.