Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tiggeriförbud splittrar Socialdemokraterna

Statsminister Stefan Löfven under S-kongressen i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven under S-kongressen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tiggerifrågan splittrar Socialdemokraterna. En majoritet av partiets väljare vill ha ett förbud men var tredje är av motsatt åsikt.

– Det är en besvärlig fråga för partiet att hantera, säger David Ahlin på Ipsos.

Tiggeriet är en av de heta frågorna på Socialdemokraternas kongress som pågår i Göteborg. Partiledningen vill göra det lättare att avhysa tiggare från privat mark och se över ordningslagen i syfte att lokalt kunna inskränka möjligheterna till tiggeri.

Mot detta står motioner som säger nej till hårdare tag mot tiggarna. På DN Debatt nyligen fick partiledningen också kritik för sin hållning från bland andra Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för de kristna socialdemokraterna i Tro och solidaritet.

En mätning från DN/Ipsos visar att de socialdemokratiska väljarna är splittrade. Nästan hälften, 49 procent, vill gå så långt som att förbjuda tiggeri. Statsminister Stefan Löfven (S) har resonerat om det som en möjlighet men något konkret förslag har inte lagts vare sig av regeringen eller S-ledningen.

Motståndarna till ett förbud utgör dock en betydande minoritet bland Socialdemokraternas väljare på 33 procent.

– Det visar att det är en besvärlig fråga för partiet att hantera, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Foto:

I hela väljarkåren är stödet för ett tiggeriförbud ännu större, 60 procent. Motståndarna utgör 25 procent. Skillnaderna mellan partierna är stora. Nio av tio SD-väljare vill ha ett förbud. I andra änden finns Vänsterpartiet och Miljöpartiet där en klar majoritet är motståndare till att förbjuda tiggeri (55 procent för MP-väljare och 56 procent för V-väljare).

– På samma sätt som i flyktingfrågan drar de rödgröna väljarna åt olika håll, säger David Ahlin.

Bland alliansens väljare är förbudsivrarna betydligt fler (63 procent) än bland de rödgröna (41).

Läs mer: Regeringen vill göra det lättare att avlägsna tiggare

Fakta Undersökningen

Ipsos gjorde 9-19 mars digitala intervjuer med 1.027 röstberättigade väljare som var ett kvoterat urval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Frågan som ställdes var: Tycker du att tiggeri ska vara tillåtet eller förbjudet?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.