Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tillstånd för skolbidrag ska stoppa vinster i välfärden

Other: Gorm Kallestad/TT

Skattemedel ska enligt regeringen och Vänsterpartiet inte användas till ”vinstjakt” för företag i välfärdssektorn, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) på DN Debatt.

De föreslår därför att införa krav på tillstånd för att få ta emot offentliga medel inom skolväsendet och en utredning för hur skattemedel används inom vården.

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att se till att skattepengar ska gå till ”det som de är avsedda för” och inte till ”vinstjakt”, hävdar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V), sammankallande i Vänsterpartiets förhandlingsdelegation, i ett inlägg på DN Debatt.

”En stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas”, står det i artikeln. Debattörerna hävdar vidare att ”det är förvånande att inte fler partier” ställer sig bakom idén att offentliga medel ska gå till välfärden. 

Samtidigt framhåller Ardalan Shekarabi och Ali Esbati att företag även framöver ska kunna engagera sig i välfärdssektorn. 

Partierna föreslår tillsammans åtgärder som gäller dels skolområdet, och dels vårdsektorn. 

”Vi har sett exempel på ägare som länsat skolföretag och satt det i konkurs”, skriver de två debattörerna och menar att skattemedel som går till skolväsendet ska komma eleverna till del och ”inte gå till att starta förskolor i andra länder eller till stora vinster”.

Därför kommer man att presentera en proposition i mars 2018 som innebär att det krävs tillstånd för att kunna ta emot offentliga medel inom skolväsendet, inklusive vuxenutbildning inom socialtjänstens områden.

Debattörerna vill också få bort jakten på vinst som incitament inom vården. De menar att det ska vara ”hur sjuk du är som ska avgöra vilken vård du får – inte storleken på din egen eller någon annans plånbok”.

Därför ska det tillsättas en utredning inom kort med start i juni 2018 som ska lämna förslag på hur man kan försäkra sig om att skattemedel används som avsett. Dessutom ska utredningen ge en analys av vilka alternativ det finns till de olika befintliga styr- och ersättningssystemen inom vårdsektorn. En del av avsikten är också att privata och offentliga aktörer ska få lika ansvar för folkhälsoarbete, forskning och utbildning inom området. 

Enligt debattörerna finns också en särskild grupp välfärdsaktörer som inte kommer att omfattas av vinstbegränsning: så kallade idéburna aktörer som ”sätter verksamhet och samhällsansvar före vinstintressen”. 

”När jakten på vinst går ut över våra barn, våra äldre och våra sjuka har någonting gått alldeles snett”, skriver Ardalan Shekarabi och Ali Esbati vidare i debattartikeln. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.