Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tio extra miljarder till kommuner och landsting

Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen skjuter till 10 miljarder kronor till kommuner och landsting. Pengarna ska användas till att stärka välfärden.

– Jag är övertygad om att en hel del pengar kommer att gå till fler anställda, säger statsminister Stefan Löfven.

Nästa vecka lägger regeringen fram sin vårändringsbudget. Men den satsning som presenteras nu kommer att ingå först i den budget för 2017 som finansminister Magdalena Andersson presenterar i september.

– Anledningen till att vi berättar om det redan nu är att kommunerna ska kunna planera sin verksamhet, säger Magdalena Andersson.

Regeringen ökar permanent bidragen till kommuner och landsting med tio miljarder kronor. På sikt kommer pengarna att fasas in i de generella statsbidragen, men till att börja med kommer kommuner och landsting som tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet att prioriteras.

Samma princip gällde när regeringen i december sköt till tio miljarder kronor extra efter en överenskommelse med allianspartierna. Nu kommer fördelningen se annorlunda ut.

– I höstas var det ett tydligt fokus på asylsökande. Nu kommer vi också att titta på hur många nyanlända man tar emot, säger Magdalena Andersson.

Mer pengar till kommuner och landsting för att kunna anställa mer personal har varit ett av Vänsterpartiets viktigaste krav i förhandlingarna med regeringen.

– Det var vårt i särklass viktigaste krav, en permanent satsning på välfärden. För oss är det viktigt eftersom vi ser de stora behoven, i allt från förskola till vårdcentraler, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt  till DN.

Foto: DN

En del av finansieringen av de extra tio miljarderna kommer från den finansskatt som Vänsterpartiet presenterade i förra veckan. Jonas Sjöstedt är mycket nöjd med att partiet fått gehör för sina krav i budgetförhandlingarna.

– Det här är den största satsning som gjorts på välfärden, åtminstone under 2000-talet, och kanske den största framgång Vänsterpartiet haft i en budgetförhandling någonsin, säger Jonas Sjöstedt.

Men några garantier för att mer personal verkligen anställs finns inte. Pengarna kommer inte att öronmärkas, vilket sannolikt kommer att välkomnas av många kommunalråd. Olika öronmärkta satsningar har varit en stor källa till irritation i kommunerna.

– Kommuner och landsting är bäst skickade att planera sin verksamhet efter lokala förutsättningar, säger statsminister Stefan Löfven.

Enligt regeringens beräkningar motsvarar dock satsningen 30 000 nya jobb i välfärden.

– Det är en potentiell möjlighet, att det kan ge så många jobb. Jag är övertygad om att en hel del pengar kommer att gå till fler anställda, säger Stefan Löfven.

Hur satsningen kommer att finansieras kommer Magdalena Andersson att återkomma till när budgetpropositionen presenteras till hösten.

Bild i text: Jonas Sjöstedt Foto: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.