Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/tobe-kraver-svar-fran-sd-topp-om-abortratten/

Politik

Tobé kräver svar från SD-topp om aborträtten

Tomas Tobé. Foto: Anette Nantell

Moderaternas toppkandidat inför EU-valet Tomas Tobé kräver nu svar från EU-kandidaten Charlie Weimers (SD) om partiets syn på aborträtten inom EU.

Weimers var tidigare Lars Adaktussons (KD) stabschef i EU-parlamentet.

– Han var Adaktussons närmaste man och har varit med och förberett olyckliga ställningstaganden, vad är det som gäller framåt?, säger Tobé till DN.

Det var i september förra året som Charlie Weimers gick över till Sverigedemokraterna från Kristdemokraterna. Innan dess var han stabschef åt Lars Adaktusson (KD) och jobbade på Adaktussons kansli i Bryssel.

Nu kräver Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé svar från Charlie Weimers och Sverigedemokraterna kring hur partiet kommer att stå upp för aborträtten inom EU efter Europaparlamentsvalet.

– Charlie Weimers var tidigare Adaktussons närmaste man och har ju då varit med och förberett olyckliga ställningstaganden, vad är det som gäller framåt? SD och Weimers behöver nu svara för om de kommer att stå upp för aborträtten inom EU, det vill säga kvinnans rätt till sin egen kropp, säger Tomas Tobé (M) till DN.

Charlie Weimers. Foto: Magnus Hallgren

Det var på tisdagen som DN kunde avslöja att Lars Adaktusson vid 22 tillfällen röstat emot kvinnors aborträtt under tiden som EU-parlamentariker för Kristdemokraterna. 

Charlie Weimers är tredjenamn på SD:s EU-lista och har också tagit Peter Lundgrens (SD) plats i olika debatter inför EU-valet, i och med att Lundgren utreds för misstänkt sexuellt ofredande av en partikollega.

– Charlie Weimers har också fått en framskjuten plats i valrörelsen i och med att de gömt undan Peter Lundgren. Det är viktigt att svenska folket får besked, hur kommer SD att agera med Weimers i ledande position? Hur kommer SD att rösta framöver när det kommer till aborträtten?, säger Tomas Tobé.

DN har sökt Charlie Weimers (SD) under dagen. Han skriver i en mejlkommentar via Sverigedemokraternas pressjour på onsdagskvällen:

''Tomas Tobé kan lugna sina hästar. Jag anser inte att det ska vara EU som fattar våra beslut gällande abortlagstiftningen. Det är en nationell fråga och det är så jag kommer att betrakta den.''