Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Toppnotering för SD i ny mätning

Trots den senaste tidens skandaler får Sverigedemokraterna under november det hittills högsta uppnådda stödet i TV4/Novus opinionsmätningar. Partiet får stöd av 8,6 procent av väljarkåren, en uppgång på 2,1 procentenheter jämfört med oktober. Uppgången är statistiskt säkerställd.

Nivåerna ligger i linje med DN/Ipsos senaste mätning från slutet av oktober där SD fick 8,5 procent.

I den senaste mätningen från Novus vinner partiet framförallt väljare bland äldre och i Stockholmsområdet. Väljarna kommer främst från Moderaterna och Socialdemokraterna.

Moderaterna fortsätter att backa, vilket även Folkpartiet gör, medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar marginellt. På den rödgröna sidan tappar Socialdemokraterna, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet växer.

Sammantaget gör det att ledningen för den den rödgröna oppositionen nu ökat till 7,7 procentenheter över den borgerliga alliansen.

– Vi ser en tydlig ökning av sympatierna den sista mätveckan. Då nådde de den högsta siffran, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till Expressen.

Mätningen är genomförd mellan 22 oktober och 25 november. Den 14 november publicerade Expressen den film som visade hur tre ledande sverigedemokrater använde rasistiska och sexistiska tillmälen under ett bråk en natt i Stockholm 2010.

– Jag tror egentligen inte att uppgången så mycket kan kopplas till just filmen, utan till att Sverigedemokraterna kommit att ses som det enda oppositionspartiet, säger Sjöström.

En mätning som DN/Ipsos gjorde strax efter SD-skandalen visade att förtroendet sviktade för SD bland svenskarna, men att sympatisörerna inte påverkats särskilt negativt av skandalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.