Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tre manliga politiker på plats när riksdagen debatterade Metoo

01:21. Det var inte många riksdagsmän på plats när riksdagen diskuterade Metoo-uppropen i dag. Jämställdhetsminister Åsa lovade att snart lägga fram förslag till samtyckeslag.

Alla talar om Metoo men när riksdagen debatterade rörelsen var det glest i bänkraderna. Antalet ledamöter är 349 men bara 18 personer deltog eller lyssnade, inklusive jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Av de närvarande var endast tre män.

Metoo-rörelsens tusentals vittnesmål från kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp har dominerat samhällsdebatten i flera veckor. I bransch efter bransch har kvinnor klivit fram och vittnat om övergrepp och trakasserier i arbetslivet och på andra ställen.

Det fick Vänsterpartiet att begära en debatt om dessa frågor i riksdagen och den hölls på måndagen. Någon bred manifestation av politikernas engagemang blev den dock inte.

Partiernas talespersoner, i samtliga fall kvinnor, höll engagerade inlägg från talarstolen men i kammarens bänkrader var det glest. DN kunde räkna till 18 personer, inklusive jämställdhetsminister Åsa Regnér som representerade regeringen och Socialdemokraterna. Antalet manliga ledamöter var tre. Totalt har riksdagen 349 ledamöter.

Mycket till debatt blev det inte heller, snarare ett antal framföranden som inte följdes av några skarpare replikskiften. Enigheten var stor om betydelsen av Metoo och övergreppen fördömdes unisont. Men skillnaderna mellan höger och vänster syntes när det kom till konkreta förslag för att komma till rätta med övergreppen

Rossana Dinamarca (V), feministisk talesperson, pekade ut osäkra anställningar som en orsak till att många kvinnor är utsatta i arbetslivet och hamnar i underläge gentemot män som beter sig kränkande. Hon pekade också på de låga pensioner som många kvinnor har.

– Man stannar kvar i ett destruktivt förhållande inte av kärlek utan för att man ekonomiskt inte kan överleva på egen hand, sade Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet vill också se en nationell kriskommission med anledning av Metoo.

Moderaterna representerades av Jessica Polfjärd, talesperson i arbetsmarknads- och jämställdhetsfrågor.

– Det behövs en skärpning av straffen för våldtäkt, de är för låga i dag. Dessutom dömer ofta domstolarna i den nedre delen av straffskalan. Genom att skärpa straffen sänder vi en tydlig signal, sade Jessica Polfjärd.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade för regeringen och Socialdemokraterna.

– Stort tack till alla de flickor och kvinnor som har delat med sig av sina erfarenheter. Utan er hade vi inte hållit den här debatten. Ert mod ger oss hopp, sade hon.

Åsa Regnér lyfte fram ett antal åtgärder som regeringen har vidtagit eller som är på gång. Det handlar om en ny lag där det krävs uttryckligt samtycke för sex. Ministern pekade också på ett nationellt program för att motverka mäns våld mot kvinnor.

Hon pekade också på den nya jämställdhetsmyndigheten som startar sitt arbete vid årsskiftet. Den ska få till uppgift att samla vittnesmål från Metoo-kampanjen och utvärdera om de kan användas som utgångspunkt för nya förslag på jämställdhetsområdet.

Rossana Dinamarca (V) tycker att det är märkligt att så få riksdagsledamöter valde att närvara under Metoo-debatten.

- Jag tycker att det är synd att det ser ut så. Det är absolut ett problem att det är så få här i riksdagen.

Socialdemokraten Raimo Pärssinen var en av det fåtal män som var på plats.

- Jämställdhet är ett så otroligt viktigt område och hela Metoo-rörelsen skjuter fram värderingarna hoppas jag, säger han angående sitt eget beslut att närvara.

Raimo Pärssinen vill inte rikta någon kritik mot de ledamöter som inte var där. Han menar att det kan ha naturliga förklaringar, som att debatten spikades sent och att många ofta fortfarande är kvar hemma i sina valkretsar på måndagarna. Men männens deltagande i debatten om Metoo ser han som mycket viktig.

- Självklart. Det här får vi inte tappa nu, det är ju en maktfråga. Det här kommer att leva vidare och många män kommer säkert att kliva fram, säger Raimo Pärssinen.

Erik Andersson (M) satt också i kammaren och lyssnade när partiernas talespersoner debatterade Metoo.

- Jag är väldigt intresserad av jämställdhetsfrågor och tyckte att det var viktigt att vara på plats. För mig är det här en frihetsfråga. Alla ska ha samma rätt och värde oavsett kön.

Han tycker att det hade varit bra om fler hade varit närvarande men tror inte att frånvaron tyder på bristande intresset. Riksdagsarbetet kräver enligt Erik Andersson att ledamöterna delar upp frågor mellan sig.

För Hamza Demir (V) var det självklart att närvara i kammaren under Metoo-debatten.

- Vänsterpartiets initiativ till den här debatten var mycket viktigt. Det här måste leda till fundamentala förändringar och männen måste delta, säger han.

Enligt Hamza Demir finns det ett starkt engagemang i Metoo från många manliga riksdagsledamöter som inte var på plats. Inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp har det bildats ett särskilt Metoo-forum för män där man diskuterar hur man kan stödja rörelsen, uppger Hamza Demir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.