Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Trenden fortsätter – ny ökning för SD

Foto: DN/Ipsos

Med ett stöd på 17,8 procent når Sverige­demokraterna en ny toppnotering i DN/Ipsos augustimätning.

– Sverigedemokraternas framgångar i opinionen är den tydligaste trenden sedan valet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Under våren har Sverigedemokraterna haft ett stadigt ökande opinionsstöd. Utvecklingen tycks ha fortsatt under sommaren. I DN/Ipsos väljarbarometer uppger 17,8 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Sverigedemokraternas om det vore val i dag.

Förändringen jämfört med juni är inom felmarginalen, men noteringen ligger i linje med flertalet mätningar som publicerats den ­senaste tiden.

– Under lång tid har välfärd, jobb och ekonomi varit de viktigaste frågorna för väljarna. Nu har det förändrats. Sedan en tid tillbaka tillhör invandring och integration de allra viktigaste frågorna, säger David Ahlin.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT 

Situationen i omvärlden, med den svåraste flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, har också betydelse.

–  Det påverkar tydligt politiken och stämningsläget i Sverige. Det skapar spänningar i många europeiska länder, säger David Ahlin.

Jämfört med juni noterar Sverigedemokraterna statistiskt signifikanta ökningar bland unga väljare (18–29 år) och män mellan 18 och 44 år. Bland män är nu Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i princip jämnstora.

Socialdemokraterna stöds av 26,8 procent av väljarna och är det parti som förlorat flest väljare sedan valet.

Moderaterna ligger med 23,8 procent på ungefär samma nivå som i valet för snart ett år sedan. Jämfört med junimätningen tappar Moderaterna 2,8 procentenheter, vilket är precis inom felmarginalen. Moderaterna är, följt av Socialdemokraterna, det parti som jämfört med valet tappat flest väljare till Sverigedemokraterna.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

På blocknivå är de rödgröna partierna något större än Alliansen. Båda sidor har tappat stöd jämfört med valet. Även om regeringen har problem är läget minst lika bekymmersamt för Alliansen, menar David Ahlin.

– Sittande regeringar brukar tappa stöd i början av mandatperioden för att sedan återhämta sig. Att även Alliansen tappar ett år efter ett val där man backat tio procentenheter bör stämma till viss eftertanke. Det är ett underbetyg till Alliansen, ett svaghetstecken, säger David Ahlin.

DN/Ipsos:

S: 26,8 (-0,3)

V: 6,6 (+0,2)

MP: 6,8 (+0,3)

Fi: 2,0 (-0,3)

SD: 17,8 (+1,9)

C: 6,2 (+0,8)

FP: 5,4 (-0,4)

KD: 3,5 (+0,8)

M: 23,8 (-2,8)

Övriga: 1,1

S+V+MP: 40,3 (-0,3)

C+FP+KD+M: 38,9 (-1,6)

Ipsos har per telefon intervjuat ett slumpmässigt riksrepresentativt urval svenska medborgare över 18 år. 1.201 personer intervjuades under tidsperioden den 14-24 augusti. Andelens väljare som inte skulle rösta om det vore val i dag eller som är osäkra uppgår till 14,6 procent.

Källa: DN/Ipsos

Partierna:

Socialdemokraterna: Är det parti som tappat mest i stöd sedan valet. Att ett regeringsparti tappar är väntat, men utan tvekan har S problem på flera fronter. Har hård konkurrens från SD bland LO-medlemmar och män.

Vänsterpartiet: Får genomslag för sin politik i budgeten och lyckas även komma ut i medier. Är nu jämnstora med Miljöpartiet.

Miljöpartiet: Euforin efter EP-valet förra året känns fjärran. Med tanke på den skakiga resa regeringen haft är många miljöpartister i hemlighet nöjda med att ligga still. Att ärkefienden SD nu är tre gånger så stort svider.

Sverigedemokraterna: Har klar medvind och självförtroendet vet inga gränser. Partiledningen räknar kallt med att inom kort utmana S och M.

Centerpartiet: Annie Lööf kan glädja sig åt att C ligger stabilt nära sitt valresultat. Hoppas kunna locka liberaler när övriga borgerliga partier slagit in på en mer restriktiv linje i migrationsfrågor.

Kristdemokraterna: Befinner sig i permanent kris, men det är kristdemokrater å andra sidan vana vid. Räkna med att nya partiledaren Ebba Busch Thor kommer att gå på offensiven i höst.

Folkpartiet: Jan Björklund väljs om som partiledare i november. Han har en jätteutmaning framför sig att lyfta ett parti som tappat väljarstöd i 13 år.

Moderaterna: På samma nivå som valresultatet, men nervositeten i partiet är påtaglig. SD flåsar i hälarna och de egna nya förslagen har inte lyft ännu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.