Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tuffare krav på flyktingar ska locka SD-väljare

Efter tre månader som partiledare ska Anna Kinberg Batra övertyga väljarna om att hon klarar det Stefan Löfven misslyckats med – att regera landet. I går signalerade hon sin första kursändring för att revanschera höstens moderata valnederlag.

Anna Kinberg Batra har hittills inte tagit några risker. Hon har inte råd att trampa snett och ingen tid för krishantering. Den nya moderatledaren tillträder mitt under en regeringskris, och hennes främsta valargument är regeringskicklighet. Hon är en rutinerad politiker, men regerat har hon aldrig gjort.

Men försiktighet är inte detsamma som att hon kommer att låta saker bero. Tidigare i sin karriär har Anna Kinberg Batra varit en stridbar politiker, som gått emot partilinjen när det gäller bland annat hbtq-frågor, fri invandring och liberalare skattepolitik. I riksdagsgruppen har hon gjort sig känd som en ledare med hårda nypor, i likhet med Fredrik Reinfeldt. De nyporna kommer knappast att mjukna när hon blir partiledare.

Nu står hon inför en svårare utmaning än de allra flesta av hennes företrädare. Hon måste leva upp till talet om att ta ansvar för Sverige och peka på ett trovärdigt sätt för Alliansen att kunna få stöd i riksdagen.

Hon ska ge KD, FP och C utrymme att föra egen politik så de kan häva sig över fyraprocentsspärren – men ska samtidigt minimera motsättningarna inom Alliansen. Anna Kinberg Batra ska verka i ett nytt politiskt landskap och måste välja tonläge och konfliktnivå gentemot såväl SD som de rödgröna. Framför allt ska hon ta tillbaka det mesta av de 6,7 procentenheterna som hennes företrädare förlorade i det senaste riksdagsvalet.

Den blivande moderatledaren signalerade kursändring redan i går. Hon vill utveckla politiken för nya jobb i allmänhet och för arbetslösa ungdomar i synnerhet. Dessutom ska hon söka nya svar för att öka kunskaperna i skolan, förbättra integrationen och öka jämställdheten.

Jobb och välfärd är väljarnas viktigaste frågor och centrala om M ska vinna röster över blockgränsen. I höstens val var politiken där för tunn, enligt partiets valutvärdering. Nu måste Kinberg Batra se till att det kommer trovärdiga förslag och framtidsvisioner.

Partiet har haft svårt att vinna kvinnorna. Anna Kinberg Batra kan, med sitt feministiska engagemang, ha lättare att göra det än hennes manliga företrädare har haft. Kinberg Batra lyfte i går fram svårigheterna att kombinera familj och arbete som ett område där Moderaternas politik behöver utvecklas.

En betydelsefull förändring är också att vänta inom integrationspolitiken. Inför nyvalet vill Anna Kinberg Batra tala om en arbetslinje i integrationspolitiken. Det innebär att M vill ställa högre krav på nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare. Med den tuffare linjen ska M försöka ta tillbaka väljare från SD. Däremot finns det inget som talar för att M kommer att skärpa sin flyktingpolitik.

En sista viktig punkt på Anna Kinberg Batras att-göra-lista är att forma ett moderat lag som kan matcha den lika populära som avgångna trion Reinfeldt, Borg och Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.