Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tullverkets generaldirektör kallas till justitieutskottet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Ludvig Thunman/TT

Arlanda och alla Stockholms hamnar stod obevakade av Tullverket på kvällen efter terrordådet i Stockholm den 7 april, kunde DN avslöja dagarna efter attacken.

Nu kallas Tullverkets generaldirektör Therese Mattson till justitieutskottet.

På kvällen efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april togs Tullverkets personal ur tjänst. Anledningen var att tullpersonalen inte fick bära sina tjänstevapen för ledningen, vilket ledde till att skyddsombudet beslutade om skyddsstopp och all tullpersonal fick gå hem. Arlanda och Stockholms alla hamnar stod obevakade från klockan 20.00 på fredagskvällen till 11.15 på lördagen – drygt 15 timmar. 

Läs mer: Sveriges största flygplats stod obevakad efter lastbilsattacken

Det fick Liberalernas riksdagsledamot Roger Haddad, som är ledamot i riksdagens justitieutskott, att reagera. Tullverket är en viktig myndighet för brottsbekämpningen i Sverige och ska fungera även vid extraordinära händelser. Därför föreslog han att Tullverkets generaldirektör Therese Mattson skulle kallas till förhör hos utskottet.

– Att våra funktioner som polis, säkerhetstjänst men även Tullen fungerar i dessa skarpa lägen är helt avgörande för att minimera säkerhetsriskerna men också snabbt kunna gripa eventuella gärningsmän, sade Roger Haddad då.

Läs mer: Efter attentatet – L vill kalla Tullverkets generaldirektör till förhör

Nu har ett enigt justitieutskott beslutat att kalla Therese Mattson till utfrågning för att klargöra tullens agerande i samband med terrordådet och berätta hur myndigheten arbetar med sin strategi mot terrorism. Beslutet fattades vid utskottssammanträdet i torsdags, berättar Roger Haddad.

– Vi får se vad hon kommer att berätta, säger han.

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Helene Petersson sitter också i justiteutskottet och uppskattade Liberalernas förslag.

– Det var ett enigt utskott som fattade beslutet. Även om Therese Mattson inte lyder under oss så har Tullverket ett stort ansvar när det gäller brottsbekämpningen. Det är bra för oss att höra vad som hände i samband med terrordådet och hon har inte varit hos oss tidigare, säger hon.

Exakt datum för när förhöret ska hållas är inte bestämt, men kommer med stor sannolikhet att ske innan sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.