Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tunga EU-avtal måste brytas för SD:s löften

Oscar Sjöstedt (SD)
Oscar Sjöstedt (SD) Foto: LEIF R JANSSON / TT

Sverigedemokraterna går till val på att minska invandringen med 90 procent. För att lyckas med det måste partiledaren Jimmie Åkesson få med sig riksdagen – och få Sverige att bryta internationella avtal.

– Det är helt orimligt, säger invandringsforskaren Jan Ekberg.

I sitt valmanifest lovade Sverigedemokraterna reformer den kommande mandatperioden för 325 miljarder kronor. Förslag som till stor del ska finansieras med en kraftigt minskad invandring.

Viktigast för att få igenom sin politik är enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson att få med resten av riksdagen på SD:s linje. Att det inte är aktuellt har de övriga sju partierna gjort mer än tydligt.

– Den sannolikheten är naturligtvis helt utesluten. Det finns inget stöd. Sedan finns det många partier som har frågor som de är ensamma om och ändå driver, säger Timbroanknutne statsvetaren Anders Johansson Heinö.

Men även om SD skulle få med sig riksdagen så är den del av flyktingmottagandet som Sverige själv kan kontrollera betydligt mindre än det partiet lovar – förutsatt att Sverige inte bryter mot flera internationella avtal.

Alla asylansökningar i EU-länder prövas enligt skyddsgrundsdirektivet. Det bygger på Genèvekonventionen och Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Direktivet innebär att personer som riskerar att dödas, torteras eller allvarligt skadas om de återvänder hem ska få uppehållstillstånd.

Migrationsverkets siffror visar att drygt 20.000 personer hittills i år har fått uppehållstillstånd i Sverige enligt EU:s skyddsgrunds- direktiv. Cirka 13.700 av dem klassas som alternativt skyddsbehövande och 6.000 flyktingar enligt Genèvekonventionen.

Bland dem, och därtill, finns grupper som riksdagen nationellt kan styra över: ”övrigt skyddsbehövande”, som ingår i guppen med de 13.700 flyktingarna. Samt de som inte har kunnat utvisas på grund av ”verkställighetshinder” och personer som omfattas av ”särskilt ömmande omständigheter”.

Skulle Sverige skärpa reglerna för de grupperna skulle det innebära en minskad invandring på knappt 2.000 personer, enligt Migrationsverket. Alltså knappt tio procent av alla de som SD vill hindra från att komma hit.

– De andra ärendena går inte att påverka utan att bryta mot EU:s skyddsgrundsdirektiv eller de konventioner som Sverige har förbundit sig att följa, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Jimmie Åkesson vill också använda sig av ”symbolpolitik” för att minska invandringen. Det innebär bland annat att uppehållstillstånd ska vara tillfälliga i stället för permanenta. Dessutom vill han skärpa regler kring anhöriginvandring och det ekonomiska stöd som flyktingar får.

– Om du förändrar regelverket och talar om det så blir det mindre intressant att komma hit, sade Åkesson när manifestet presenterades.

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, som forskar på invandringskostnader, utesluter inte att det kan ge effekt. Men han tror inte att det är möjligt för SD att räkna hem sådana åtgärder på kort sikt.

– De symbolåtgärderna kommer inte genast till kännedom för dem som är i vår omvärld och behöver hjälp. Det tar tid, säger han.

Migrationsverkets Fredrik Bengtsson tror å sin sida att det är andra faktorer som styr att folk söker sig till Sverige.

– Det handlar om vilket rykte Sverige har, vilket mottagningssystem vi har, vad händer efter ett uppehållstillstånd, blir du utslängd på gatan och får klara dig själv? Så fungerar det inte i Sverige, säger han.

SD hoppas även minska invandringen med en skärpt efterlevnad av Dublinförordningen, som säger att flyktingar ska söka asyl i första EU-land. Hur den efterföljs är till stor del en fråga för respektive EU-land och EU-kommissionen. Att SD de kommande åren skulle kunna räkna hem förändringar där är osannolikt, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– Med tanke på hur tröga beslutsprocesserna är i EU så är det rent önsketänkande.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, anser inte att bara andra länder ska bättra sig utan även att Sverige ska följa förordningen mer strikt. Han tycker också att Migrationsverket är fel ute när det framhåller siffror som bygger på dagens invandringspolitik.

– De utgår från att asyltrycket kommer vara likadant och har inte förhållit sig till att vi gör en radikal omläggning av flyktingpolitiken. Då flyttar även strömmarna på sig och det händer ganska fort, säger han.

Fakta:Så har reglerna skärpts i andra länder

Norge

Från den 1 januari i år kan asylsökande i Norge utvisas enbart därför att de inte berättar för myndigheterna att de redan sökt asyl i andra länder.

Danmark

Enligt den skärpta danska lagen om familjeåterförening, som infördes 1 juli 2002, måste ett utländskt-danskt par ha större ”samlad anknytning” till Dan- mark än till något annat land för att båda ska få bo i Danmark. Detta krav hindrar i många fall en utländsk medborgare och en dansk som är gifta att bosätta sig i Danmark.

Schweiz

Schweiz röstade förra året för regeringens tuffare regler för asylsökande, som innebär en skärpning av hur flyende behandlas. Bland annat ska inte soldater som deserterat ges politisk asyl, och flyende ska inte kunna söka asyl på schweiziska ambassader och konsulat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.